Een vereniging van dwaze lieden

Als het steeds weer opnieuw voorkomt dat men tegen mensen van buiten de antroposofische vereniging over mij bijvoorbeeld zegt: ‘De doctor heeft dit of dat gezegd’, dan zou men zich eens niet in zijn eigen, maar in het gemoed van de anderen die dit horen, moeten verplaatsen! Als iemand bijvoorbeeld zegt – zulke dingen komen voor en het is niet eens iets waarvan ik schertsend kan uitgaan, dat ze in onze vereniging niet voorkomen -, dus als iemand zegt: ‘De doctor zorgt voor de geestelijke ontwikkeling van de mensen’, ja wat moet een mens van buiten zich daaronder anders voorstellen dan dat het een vereniging van dwaze lieden is, die zich aan een enkele mens onderwerpen. […] Wij moeten de geesteswetenschappelijke beweging vóór alles ernstig nemen, waar tegenover wij niets zouden moeten doen dat haar schaadt in de wereld.

Bron: Rudolf Steiner – GA 253 – Probleme des Zusammenlebens in der Anthroposophischen Gesellschaft – Dornach 10 september 1915 (bladzijde 31)

4 gedachtes over “Een vereniging van dwaze lieden

    1. Ja, dat was een goede tip van je, want GA 253 is een interessante serie voordrachten. Ik had van deze nog nooit iets gelezen. Morgen heb ik overigens een fragment uit GA 82. Die heb ik uit het Lexicon van Urs Schwendener. Ik kies altijd een bepaalde serie, momenteel dus GA 253, en daar lees ik dan elke dag een stuk in. Als ik echter dan niet een geschikt citaat tegenkom voor de volgende dag, ga ik speuren in dat Lexicon en ook wel op andere websites. Wat heeft die Urs Schwendener overigens een berg werk verzet met zijn Lexicon. Daarbij stelt dat van mij niet veel voor, maar evengoed bedankt voor de complimenten, het stimuleert mij om er mee door te gaan en niet het bijltje er bij neer te gooien.

  1. Weer een prima citaat. Zeer relevant, aan de tijd en treffend. Nam twee á drie jaar geleden GA 253 nauwkeurig in zijn geheel door; bestudeerd dus. Zeer leerzaam. Heb een fysiek exemplaar in mijn boekenkast staan. Past ook echt bij het nieuwe AAG en AViN jaarthema De identiteit van de Vereniging, waarover ik, mede in wisselwerking met reageerders/reactanten elementen aansneed in en onder mijn blogbericht Wisseling van de wacht (Cahier, 10-6-2012).

    Mijn komende blogbericht zal met name gaan over een door mij gewaardeerde Britse antroposoof, heb kennelijk wat extra’s Britse en Angelsaksische antroposofen: Terry Boardman. Weet echter niet of vervaardiging daarvan dit weekend al lukt vanwege andere activiteiten en afspraken deze zaterdag en zondag. Boardmans website, Threeman.org staat in ieder geval inmiddels op de blogrol van Cahier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s