Zo blind als een mol

De mens is aan invloeden van vele krachten overgeleverd en is ten opzichte van hen zo blind als een mol. Hij wordt altijd slechts een deel van de werkelijkheid gewaar, maar deze werkelijkheid gaat ons aan, wij moeten sterke impulsen hebben om weg te komen uit het bereik van schadelijke demonen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 98 – Natur- und Geistwesen- ihr Wirken in unserer sichtbaren Welt – Hannover 24 februari 1908 (bladzijde 257)

Advertentie

6 gedachtes over “Zo blind als een mol

 1. Wat zouden die schadelijke demonen zijn? Alles is Bewustzijn. Het kan niet anders dan alle wezens in het astrale licht die mensen intenser gewaar worden als elke mogelijke denk- en gevoelsindruk als ze bijvoorbeeld drugs gebruiken. Ook alle gedachten die we denken en ontvangen zijn wezens. Maar ook de Broeders van de Schaduw, zoals ze worden genoemd, de tegenhangers van onze altruïstische impulsen.

  1. Ik denk dat door drugs ook wel schadelijke demonen kunnen worden opgeroepen. Steiner heeft het er zelfs in dezelfde bladzijden waaruit dit citaat komt over, dat geuren van parfums ook schadelijke demonen oproepen. Niet alle geuren overigens, wierook bijvoorbeeld niet volgens Steiner.

  1. Steiner zegt er in de tekst waaruit dit citaat komt en waarvan de link onder deze blog staat, nog wel het een en ander over, zoals:
   Die Krankheiten können ein Ausfluß unkontrollierter gehässiger
   Denkweise sein. Durch solche Gedanken schadet der Mensch seiner
   Mitwelt, durch klare Gedanken fördert der Mensch die allgemeine
   Gesundheit, deshalb ist es von größter Wichtigkeit, uns immer
   zu sammeln und uns an guten klaren Gedanken zu üben.

   Het gaat er dus m.i. om bewustzijn en goede gedachten en deugden te ontwikkelen.

 2. De ASTROLOGIE geeft die negatieve krachten duidelijke, realistische omschrijvingen, stelt ook dat elk mens onderhevig is aan zowel positieve als negatieve krachten. Bewustwording ervan lijkt mooi vanuit een simpele spirituele ideologie maar is dat niet omdat de mens die inzicht krijgt zich geplaatst ziet tegenover een meerderheid die van niets wil weten.
  Blinde meerderheden zijn gevaarlijk, juist omdat ze zich vaak blindelings uitleveren aan negatieve krachten. Het zal duidelijk zijn dat een kwaadwillende blinde meerderheid alles zal doen om een ‘ziener’ (iemand die de meerderheid durft aan te klagen) uit te schakelen.
  Het Evangelieverhaal wijst op dat conflict. De eerlijke, waarheidlievende mens wordt vernietigd, omdat de opportunistische machthebbers de blinde massa niet tegen het hoofd willen stoten

  1. Dat is zeker waar dat een meerderheid niets van deze dingen wil weten en al niet meer bijkomt van het lachen als iemand het over ‘het hogere’ heeft. Maar dat zal denk ik over een jaar of 1000 heel anders zijn. Men kan niet altijd zijn kop in het zand blijven steken. Dan zal vermoedelijk een meerderheid wel inzien dat er meer is tussen hemel en aarde dan de zichtbare, materiële wereld en dat men daar ook wel iets over weten kan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s