Een zekere angst: ‘Het zou toch beter zijn van al deze dingen niets te weten.’

Zo heeft u door de uiteenzettingen van vandaag weer andere soorten wezens leren kennen, die innig met ons leven verbonden zijn. Als u ten dele een zekere angst zou hebben voor al de werelden waarvan u hier gehoord heeft, als u wellicht denkt: ‘Het zou toch beter zijn van al deze dingen niets te weten’, bedenk dan dat dit hetzelfde is als wanneer een struisvogel de kop in het zand steekt, want die zaken zijn er nu eenmaal! En bevrijden kunt u zich nooit door de ogen te sluiten, maar alleen door de dingen te leren kennen. Als u uw leven zo inricht dat u steeds meer heerser over uw leven wordt, dan drijft u al deze wezens uit uw leven. Kennis en waarheid zijn de middelen om vrij te worden. En waar is het wat in een religieus document staat: “U zult de waarheid kennen en de waarheid zal u bevrijden.”

Bron: Rudolf Steiner – GA 98 – Natur- und Geistwesen – ihr Wirken in unserer sichtbaren Welt – Stuttgart 11 februari 1908 (bladzijde 210)

13 gedachtes over “Een zekere angst: ‘Het zou toch beter zijn van al deze dingen niets te weten.’

 1. Tja maar er is ook een zekere moed nodig to face things. Moed tot beleven, ervaren en onderkennen en/of serieus overwegen en duiden van werkelijkheden en waarheden die verder strekken dan ogenschijnlijke en mogelijk vanuit bepaalde oogpunten verkieslijker ogenblikken, levensmomenten en levenssituaties.

 2. Ja, to face things, daar heb ik nog wel een voorbeeld van dat ik toevallig vanmiddag las. Ik heb er over gedacht het als blog te plaatsen, maar ik zie er maar vanaf. Maar dit is nu een van die voorbeelden waarbij ik denk: ‘verdammt noch mal, wat moet men hiermee?’

  So ist die Ausfüllung eines Raumes mit musikalischen
  Tönen durchaus etwas, wodurch der Mensch die Zusammenwirkung
  schafft zwischen sich und anderen geistigen Wesenheiten. Wie
  der Mensch durch hohe, bedeutsame Musik sozusagen gute Wesenheiten
  in seinen Kreis zieht, so wahr ist es auch, daß abstoßende
  Musik schlimme astralische Wesenheiten in den Bannkreis der
  Menschen zieht, und Sie würden wenig erbaut sein, wenn ich Ihnen
  von manchen modernen musikalischen Leistungen beschreiben
  würde, was für gräßliche astralische Gestalten da herumtanzen,
  wenn das Orchester spielt. Diese Dinge sind ernst zu nehmen!

  GA 98 – bladz. 247

  Wat is hohe, bedeutsame Musik en wat is abstossende Musik?. En moeten wij nu de conclusie trekken dat moderne muziek, pop, jazz enz. allerlei lelijke, foute geestwezens oproept?

 3. Ja deze uitlatingen van Steiner heb ik ook al eens gelezen Ridzerd. Ze boezemen me geen angst in en brengen me ook niet in de war. Ik hou zowel van harmonische al onharmonische muziek, maar niet van alles natuurlijk. Heb ook mijn smaak en voorkeuren.

  Een mens heeft nu eenmaal ook te maken met ‘afschuwelijke, afgrijselijke astrale wezens’ en kan die onder andere door muziek oproepen. Althans dat denk ik ook en dat zal ik, naar ik ook aanneem, al vaak genoeg gedaan hebben en nog dikwijls blijven doen. Maar dat is het einde van de wereld nog niet, daar steekt immers ook een bepaalde zin achter lijkt me. Door dingen heengaan en er wat mee doen en ze niet per definitie vermijden.

  Naar mijn idee, in ieder geval naar mijn smaak, heb je goede en slechte popmuziek, jazzmuziek enzovoort. Die één-op-één koppelen of gekoppeld denken aan ‘lelijke of zelfs foute geestwezens’, lijkt me arbitrair. Dit nummer van de Rolling Stones bijvoorbeeld blijf ik steengoed vinden: Paint it black. Een ‘braaf of heilig boontje’ was en ben ik niet en zal ik ook nooit worden. Never.

 4. Inderdaad Ridzerd, Sympathy for the Devil is zeker ook een erg goed nummer. Mooi dat je er hier een live-optreden van plaatst. Puik trouwens dat je met WordPress ook in reactieruimten video’s en naar ik aanneem ook afbeeldingen plaatsen kan. Kan niet met Blogspot naar mijn indruk.

  1. Dit nummer Sympathy for the Devil had ik al op mijn blog staan bij de categorie Muziek. Die link heb ik gekopieerd naar de reactieruimte. Maar normaal gesproken staat een videolink van Youtube niet rechtstreeks in de reactie ruimte. Dat weet ik echter niet zeker, daarom zal ik als test hier een videolink neerzetten die rechtstreeks van Youtube is gekopieerd.

 5. Ik heb ook nog een vraagje, goeroe John. Zou een helderziende naar believen de beelden die hij ziet, uit kunnen schakelen. Als bijvoorbeeld Steiner muziek hoorde, werd hij dan als het ware bestormd door geestelijke wezens of had hij ook een ‘uitzetknop’? Weet jij dat?

  1. Maar wel een heel pientere jongen van de gestampte pot!

   Ja, ik denk ook wel dat Steiner een soort uitzetknop had, al ben ik daar nooit duidelijk iets over tegengekomen in zijn werk. Maar het moet wel zo zijn, anders houdt geen mens dat vol, lijkt mij.

 6. Pingback: Angst voor de waarheid – De grote Rudolf Steiner Citatensite

 7. Pingback: Angst voor de waarheid – De grote Rudolf Steiner Citatensite

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s