In feite eist de mens juist het meeste, wat hem het allermeeste ontbreekt

Wij gaan vandaag de dag van mens tot mens aan elkaar voorbij en hebben onder invloed van de moderne opvoeding niet het vermogen verkregen om onze medemensen innerlijk te begrijpen, de vaardigheid met een soort helderziend medegevoel, zoals het in vele oudere culturen aanwezig was, te zien in wat in de mensenziel leeft. Wij stellen veel eisen voor het leven op, maar we gaan in de regel van mens tot mens aan elkaar voorbij. […] In feite eist de mens altijd juist het meeste, wat hem het allermeeste ontbreekt, en de luide roep om socialisme verkondigt eigenlijk voor de oren die onbevooroordeeld kunnen luisteren, dat wij onsociale mensen geworden zijn, dat wij elkaar niet begrijpen, dat wij niet in staat zijn een sociale samenleving te vormen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 79 – Die Wirklichkeit der höheren Welten – Kristiania (Oslo) 2 december 1921 (bladzijde 180-181)

4 gedachtes over “In feite eist de mens juist het meeste, wat hem het allermeeste ontbreekt

  1. Leonie

    Dit is een stukje wat mij raakt……iedere dag weer ervaar ik op mijn werk hoe belangrijk het is niet trachten jezelf te begrijpen maar juist de ander….dank voor jou steeds weer mooie berichten.

  2. Vandaag een tijdje door jouw blog gescrolled, heel wat wijsheid opgezogen. Dank, voor het brainstorm-huiswerk die ik hier vandaan meeneem.

    ‘Krishnamurti: ‘Voed jezelf op en laat je kinderen met rust.’… <- So true!
    dit citaat herhaalt zich momenteel in mijn koppie, daar zit zoveel wijsheid achter, dat het mij bijna pijn doet. Waarom pijn???, misschien omdat ik heel jong -pijnlijk- op een nonnen-kostschool ben gesmeten of misschien omdat ik door dit citaat lees dat ikzelf in de omgang met kind en mens mijn eigen levensweg goed aanpak. -Voed jezelf op!-
    Voor mij het nadenkertje van de dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s