Het kwaad is het van een ander plan naar beneden verplaatste goede

In de loop van de menselijke evolutie ontwikkelen zich op het aardse plan de impulsen van goed en kwaad. Waardoor ontwikkelen zich deze impulsen? Doordat bepaalde krachten die eigenlijk in de hogere geestelijke wereld thuishoren, hier beneden in de fysieke wereld misbruikt worden. Zouden dieven hun diefinstincten, moordenaars hun moordinstincten, leugenaars hun lieginstincten gebruiken om, in plaats van ze op het fysieke vlak uit te leven, hogere krachten te ontwikkelen, dan zouden ze zeer bijzondere hogere krachten vormen. De fout ligt in het feit dat ze de krachten, die ze ontwikkelen, niet op het juiste gebied ontwikkelen. Het kwaad is het van een ander plan naar beneden verplaatste goede. Daardoor is de mens, die een dief of een moordenaar of een leugenaar is, vanzelfsprekend niet beter. Maar men moet deze dingen begrijpen, anders komt men er niet achter en vervalt men onbewust aan deze gevaren.

Bron: Rudolf Steiner – GA 174 – Dornach 1 januari 1917 (bladzijde 22)

4 gedachtes over “Het kwaad is het van een ander plan naar beneden verplaatste goede

  1. Het Goede op de verkeerde plaats of op het verkeerde tijdstip maakt dan het Kwade. Zit op zich natuurlijk wel wat in, kan je lang over nadenken…

    Het citaat past trouwens heel mooi in de manicheïsche kijk op het Kwaad. Roland van Vliet heeft hier trouwens ook veel over geschreven.

  2. Pingback: Het kwaad is slechts een verplaatst goed – De grote Rudolf Steiner Citatensite

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s