De mens in de middeleeuwen werkte zes dagen per week en op zondag ging hij naar de kerk. Daar hoorde hij dat zijn dagelijkse arbeid weliswaar een tijdelijke betekenis heeft, maar dat het anderzijds ook een eeuwige betekenis heeft; er hörte, wie es sich einfügt in den grossen Weltengang (moeilijk vertaalbaar voor mij). Zo wist hij dat het geringste wat hij deed een belang had dat reikt tot in alle tijden. Het bewustzijn dat wat de mens doet op alle mensen en alle tijden een uitwerking heeft, is echter juist bij de dragers van scholing en ontwikkeling in de laatste eeuwen en met name in de 19de eeuw verloren gegaan.
Bron: Rudolf Steiner – GA 53 – Berlijn 29 september 1904 (bladzijde 21-22)
Heel mooi, Ridzerd. Op dit moment ben ik erg druk en je hebt gemerkt dat ik er niet toe kom een dagelijkse posting via mijn blog te verzorgen. Maar deze spreekt mij zó aan, dat ik hem graag morgen op mijn blog laat verschijnen, ok? Groetjes, Michel
Ok, zeer goed, Michel. En bedankt.
Ridzerd
De tekst doet mij denken aan de volgende situatie die ik jaren geleden mee maakte. Op het werk kwam een tegelverkoper langs. Een waar allemaal van die wijze spreuken op stonden. Daar zat dus ook een tegel bij met de tekst “Wie niets doet, kan geen fouten maken” Ik kocht de tegel en voor zijn ogen, sloeg ik de tegel stuk… Ik denk dat je geen grotere fout kan maken in je leven.
Ik kan me voorstellen dat bovenstaande tekst van Steiner maakt dat je bevangen kan raken van angst omdat je de uitwerking van je daden niet altijd kan overzien en het tot verstarring leidt om in actie te komen.
Dat is zeker waar dat je de uitwerking van je daden niet kan overzien, maar daarom hoeft men nog niet bevangen te raken van angst. In plaats van dadenloosheid en verstarring zou het ook wel een stimulans kunnen zijn om juist wel in actie te komen. Immers, de dingen waarvan men misschien zelf de zin en het belang niet inziet, zouden misschien toch wel van belang kunnen zijn volgens deze tekst.
Dat ben ik ook met je eens Ridzerd, het was ook de reden waarom ik die tegel kapot sloeg. Door helemaal niks te doen maak je misschien wel de grootste fout van je leven..
Vertaalvoorstel: hij hoorde hoe het zich voegt in de loop van de geschiedenis.
Ja, dat is denk ik wel een goede vertaling. Ik wist me geen raad met dat grossen Weltengang.
Ik denk dat ‘grossen Weltengang’ een ruimer begrip is dan ‘geschiedenis’; ‘het grote wereldproces’ komt voor mij meer in de richting.