Door woede en ongeduld worden wij zwak

Gelatenheid en kalmte ten opzichte van ons lot sterkt in alle gevallen de wil. Wij worden sterker in het leven door gelatenheid, nooit zwakker. Door kwaadheid en ongeduld worden wij zwak. Tegenover elke gebeurtenis zijn we sterk als we gelaten zijn. Daarentegen worden wij door mopperen en onnatuurlijk in opstand komen tegen het lot steeds wilszwakker en wilszwakker.

Bron: Rudolf Steiner – GA 130 – Leipzig 5 november 1911 (bladzijde 125)

8 gedachtes over “Door woede en ongeduld worden wij zwak

  1. Ja, vanaf Pasen zijn de citaten weer bijzonder mooi uitgezocht. Hoe komt u er toch allemaal aan? U haalt ze zo te zien overal vandaan. Maar vooral uit de vroege openbare voordrachten (‘Architektenhaus-Vorträge’ uit Berlijn, GA 52 t/m 67), die lijken me hiervoor dan ook uitermate geschikt.

    1. Bedankt weer voor de positieve reactie. Ja, die vroege openbare voordrachten zijn erg goed en geschikt om te plaatsen; ook de artikelen uit tijdschrift Lucifer- Gnosis van 1903-1908 vind ik erg goed. Hij legt daar sommige dingen naar mijn idee nog beter uit dan in zijn werken Geheimwissenschaft im Umriss en Theosofie.
      Ik ga bij het zoeken en plaatsen van die citaten heel lukraak te werk. Er zit geen systeem in. Ik kies een deel van de Gesamtausgabe op internet en daar ga ik dan elke dag een stuk in lezen, dat varieert van een kwartier tot een uur. Als ik daar dan een fragment tegenkom dat mij geschikt lijkt om te plaatsen, zet ik dat op de weblog. Als ik echter daar dan al lezende niets tegenkom om te plaatsen, ga ik in verschillende andere GA-delen speuren, maar ook wel op andere antroposofische websites of in papieren boeken van mezelf. Veel heb ik te danken aan het antroposofische internet-lexicon van Urs Schwendener, hij heeft een gigantische berg werk verzet, er staat daar veel in. Ook haal ik wel eens het een en ander uit het Belgische tijdschrift De Brug. Daar staat ook veel in met een alfabetisch register erbij.

  2. Bedankt weer, ik heb ook weer even op je weblogs gekeken. Werkelijk schitterend mooi die foto’s. Is er bij je weblogs eigenlijk ook de mogelijkheid om email-lid te worden; dat men dus bij elke nieuwe blog van je een email-bericht ontvangt? Men kan wel volger worden, heb ik gezien, maar dan moet men er zelf steeds naar toe gaan.

  3. Pingback: Woede – De grote Rudolf Steiner Citatensite

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s