Begrip is nodig in plaats van kritiek

Voor de ontwikkeling der ziel is het noodzakelijk dat men zich een zeer bepaalde wijze van beoordeling van zijn medemensen eigenmaakt. Dat is moeilijk te bereiken: onthouding van kritiek. Begrip is nodig in plaats van kritiek. Als u de mensen meteen met uw eigen mening komt (Duits: Wenn Sie dem Mitmenschen gleich Ihre eigene Meinung gegenüberstellen), dan onderdrukt dat de zielsontwikkeling. Wij moeten eerst luisteren naar de anderen, en dit luisteren is een uiterst werkzaam middel voor de ontwikkeling van de ogen der ziel, en wie een hogere trap op deze weg bereikt, heeft dit te danken aan het afwennen van de gewoonte om alles te kritiseren, alles te beoordelen. Hoe kunnen wij in de ziel waarnemen? Wij moeten niet de staf breken over een misdadiger, maar ook hem begrijpen, de misdadiger evenzeer begrijpen als de heilige. Begrip voor een ieder, dat is nodig.

Bron: Rudolf Steiner  – GA 53 – Berlijn 15 december 1904 (bladzijde 200)

3 gedachtes over “Begrip is nodig in plaats van kritiek

 1. Het probleem is dat mensen zich vaak uitleveren aan BLINDE negatieve krachten. Die blindheid leidt ertoe dat ze mensen met positieve bedoelingen blindelings dood slaan (letterlijk en figuurlijk).
  Je kunt dan kiezen voor de vergevende JEZUS-houding (“vergeef hen want ze weten niet wat ze doen”), maar het lijkt me toch zinvoller om de kritische mens wat sterker te maken, negatieve mensen gewoon “addergebroed” noemen, “witgepleisterde graven die een en al verrotting en bederf zijn”, om te voorkomen dat het kwaad ‘goedheid’ wordt genoemd.

  1. Maar Steiner bedoelt niet dat men kritiekloos moet zijn en de ogen moet sluiten voor het kwaad en het verkeerde in de wereld. Dan zou men zich blind maken voor al het slechte, maar hij bedoelt juist dat men zich niet blind moet maken voor alles wat er wel goed en waar is in de wereld. Men kan ook verblind raken door zijn eigen kritiek en nergens meer voor open staan en ook nergens wat van begrijpen.
   Ik had hier op 27 maart een citaat van Willem Zeylmans van Emmichoven. Dat is naar mijn mening wel een verhelderende tekst.

   https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2012/03/27/f-w-zeylmans-van-emmichoven-de-neiging-tot-kritiek-is-een-van-de-meest-kenmerkende-trekken-van-ons-tijdperk/

 2. Hedvig

  Ja begrip is vaak ver te zoeken en luisteren is zó moeilijk.
  Ook bij een misdadiger is het belangrijk te proberen te begrijpen hoe die persoon tot die daad gekomen is. Begrip wil nog niet zeggen goedkeuring.
  Ikzelf was ook een mens dat meteen klaar stond met haar mening. Ik probeer dat af te leren. Slecht is slecht en er zijn inderdaad slechte mensen, maar WAAROM zijn ze slecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s