Oefeningen/Gezondheid

De geestelijke oefeningen mogen in de huidige tijd niet zóver gaan, dat zij tot beschadiging van het fysieke lichaam leiden. Maar toch is het zo, dat de esoterische ontwikkelingsweg de mogelijkheid in zich draagt, dat het fysieke lichaam innerlijke vernietigingskrachten in zich ontwikkelt.

Een juiste ontwikkeling verschaft echter steeds tegelijkertijd de middelen waarmee wij ons hier tegen kunnen wapenen. In mijn boek De wetenschap van de geheimen der ziel staan deze tegenmiddelen aangegeven als de zes primaire esoterische oefeningen (nevenoefeningen): gedachtenconcentratie, dat wil zeggen een sterke activering van het denken, geconcentreerd samenbundelen van de gedachten; ontwikkeling van bepaalde initiatieven in de wil, een zekere gelijkmoedigheid ten opzichte van vreugde en leed; een zekere positiviteit in onze gedragingen ten opzichte van onze omgeving, een zekere onbevangenheid.

PS. Toen ik enige tijd geleden deze tekst ergens uit kopieerde, ben ik helaas vergeten de bron te noteren. Ik weet dus niet meer waar het staat in de Gesamtausgabe van Steiner.

3 gedachtes over “Oefeningen/Gezondheid

  1. Aha, bedankt. Ik had wel gezocht in de database, maar ik kreeg zo veel hits of vindplaatsen, dat ik maar niet verder gezocht heb. Maar ik zie nu dat GA 145 in Nederlandse vertaling is verschenen onder de titel Innerlijke ontwikkeling door antroposofie. Daar heb ik de tekst waarschijnlijk ook uit overgenomen, al weer een tijd geleden.

  2. Pingback: Oefeningen / Gezondheid – De grote Rudolf Steiner Citatensite

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s