Waarom wijzen velen de antroposofie af?

Het kan zijn, dat een mens zich te zwak voelt, dat hij niet de kracht in zichzelf kan vinden tot begrip voor mededelingen uit de geestelijke wereld. Als dat het geval is, wijst hij ze af uit een soort drift tot zelfbehoud. Hij zou zichzelf verwarren als hij deze mededelingen in zich op zou nemen. Dat voelt hij. En in wezen is het bij allen, die de op de weg van het geestelijk onderzoek verkregen mededelingen afwijzen, deze drift tot zelfbehoud, die deze dingen verwerpt: een bewustzijn dat niet in staat is, oefeningen – dus in de beste zin van het woord ascese – op zichzelf toe te passen. Een dergelijke zelfbeschermingdrang zegt: Als ik deze dingen zou benaderen, zouden ze mij verwarren; ze zouden, als ze in mijn gedachten zouden komen, mijn geest vervullen; ik zou er niets mee kunnen beginnen; dus wijs ik ze af!

Bron: Rudolf Steiner – GA 58 – Berlijn 11 november 1909 (bladzijde 196-197)

4 gedachtes over “Waarom wijzen velen de antroposofie af?

  1. Ja, dat is misschien ook wel juist de reden dat de kans werkelijk niet gering is om ervan in de war te raken. Er is zo veel in het werk van Steiner dat maar moeilijk is te begrijpen en waar men over door gaat denken en er eigenlijk dan niet goed uitkomt. Er staat ook zo veel in zijn werk dat tegenstrijdig lijkt.

 1. Hedvig

  Ik merk dat er mensen zijn die wel van Antroposofie gehoord hebben maar bitter weinig weten van wat het inhoudt.
  Als ik er enthousiast over vertel krijg ik nog wel eens een negatieve reactie.
  Nou snap ik zelf lang niet alles zoals je weet, maar wat ik lees en zie komt op mij uiterst mensenlievend en positief over.
  Ik ben zeer verbaasd en ook wel teleurgesteld.

  1. Dat heb ik ook altijd wel gehad. In het begin begon ik er vooral op mijn werk enthousiast over te praten, maar tot mijn verbazing interesseerde het bijna niemand. Ik ben het volkomen met je eens dat de antroposofie een uiterst menslievende enpositieve levensbeschouwing is. Jammer dat zo velen er evengoed niets van willen weten, maar in zekere zin begrijp ik het ook wel weer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s