Wat de een zelfkastijding noemt, dat is voor de ander een groot plezier

Als iemand, die er een groot genoegen aan beleeft om elke avond naar het café chantant te gaan of zijn acht glazen bier te drinken, mensen ziet die in geestelijke beschouwingen vreugde vinden, dan zegt hij: Ze kastijden zichzelf. – Nee, kastijden zouden deze mensen zich als ze bij hem gingen zitten. Wie aan het café chantant en dergelijke plezier beleeft, die hoort daar, en het zou verkeerd zijn hem die vreugde te ontnemen. Gezond zou het alleen zijn als hij de zin daaraan verliest. Men moet eraan werken om de genietingen, de bevredigingen te zuiveren. Niet omdat het hun een ongenoegen is, voegen de antroposofen zich bij elkaar om over hogere werelden te spreken, maar omdat het hun de hoogste lust is. Voor hen zou het een vreselijke ontzegging zijn om te gaan zitten kaart spelen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 56 – München 5 december 1907 (bladzijde 219-220)

9 gedachtes over “Wat de een zelfkastijding noemt, dat is voor de ander een groot plezier

  1. Bedankt, ik heb nog wel een bedacht: Wat voor de een een mooie droom is, is voor de ander een nachtmerrie.

   Een voorbeeld: Heel veel mensen doen niets liever dan op vakantie gaan. Maar ik zelf ga nooit op vakantie, ik blijf gewoon liever thuis. De schrijver Maarten ’t Hart heeft dat ook. Lees deze twee citaten van hem, waarin hij onder meer zegt, dat hij nooit somber is, maar diep neerslachtig wordt als hij op reis moet.

   https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2011/10/19/maarten-t-hart-reizen/

   https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2011/10/20/maarten-t-hart-mij-is-depressiviteit-geheel-vreemd/

 1. Ik moet aan mijn vorige reactie nog wat toevoegen. Ik dacht aanvankelijk dat je doelde op de titel van deze blog, maar ik denk nu dat je dat citaat over een zonnestraal verpakt in woorden bedoelt. Die is niet van mezelf, die is van een zekere Robert Orben, dat is een Amerikaan, ik meen dat hij schrijver is of tv-presentator, maar dat weet ik niet zeker meer.

  1. Hedvig

   Uiteindelijk zitten we alletwee op hetzelfde spoor. Ik bedoelde inderdaad de zonnestraal. Deze uitspraak is misschien niet van jou maar je hebt hem wel doorgegeven. Dank
   Die Maarten, ik vind het een grappige man. Heb je hem een paar jaar geleden bij Zomergasten gezien? Geweldig. Hij is ook bioloog en heeft jaaaaaren het paargedrag van de stekelbaars bestudeerd. Ik kan me daar niets bij voorstellen hoewel ik erg veel van de natuur houd. En dan zegt hij nog dat hij daar eigenlijk nog lang niet klaar mee is.

   1. Ja, ik heb dat programma Zomergasten toen gezien. Dat programma zag ik bijna nooit, omdat ik het meestal vervelend vond, maar met Maarten ’t Hart was het zeer onderhoudend en amusant. Hij heeft ook drie autobiografische boeken geschreven t.w. Het roer kan nog zesmaal om; Een deerne in lokkend postuur en Dienstreizen van een thuisblijver.
    Stuk voor stuk buitengewoon interessante en leuke boeken.

   2. Hedvig

    Ik als musicus zijnde heb Mozart en de anderen gelezen en zijn boek over Bach.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s