Alcohol/Lavendel/Eau De Cologne

In een boekje van Herbert Hahn, “Begegnungen mit Rudolf Steiner”, lezen we iets interessants over de werking van alcohol.

[ … ] ” Zeer ernstig vatte Rudolf Steiner de negatieve werkingen op die alcohol op de huidige mens uitoefent. In het verleden had alcohol een opdracht, een missie : hij moest de mens losmaken uit de bloedsbanden en op zijn manier het (natuurlijke) helderzien uitdoven. Vandaag kan er van geen enkele positieve invloed van de alcohol meer sprake zijn. De fijnere innerlijke organisatie van de mens wordt erdoor tot verstarring gebracht, en er wordt een soort “tegen-ik” ingebouwd. Wie oefeningen doet in de zin van de geesteswetenschap breekt door ieder alcoholgebruik iets af van wat hij reeds bereikte. Hij benadrukte dat hij dit niet zei om op te roepen tot een dogmatische onthouding, of in de zin van een fanatiek anti-alcoholisme. Hij deelde dit enkel mee opdat de enkeling bewust met deze kennis zou kunnen leven en weten wat hij doet. Hijzelf ging alcohol zodanig uit de weg dat hij zelfs uitwendig gebruik vermeed. Zo spoorde hij ook aan om voor het bewaren van medicamenten in de toekomst andere middelen te zoeken als de verbinding met alcohol. Eveneens ried hij aan om voorzichtig te zijn met alle reukessencen, parfums. Van dewelke die in onze streken gebruikelijk zijn kon hij alleen lavendel en Eau-de-Cologne aanraden. ” [ … ]

Bron: Tijdschrift De Brug

21 gedachtes over “Alcohol/Lavendel/Eau De Cologne

 1. hedvig

  Hallo Ritzerd,
  Ik heb een meer algemene vraag aan je.
  Onderaan jouw zeer gewaardeerde citaten zet je altijd uit welk boek je dat hebt met een nummer uit GA. Die download ik altijd. Maar nu zou ik graag willen weten waar je die GA’s vandaan hebt en of het ook in het Nederlands te verkrijgen is.
  Nu zou ik graag GA4 willen lezen (De filosofie van de vrijheid) en GA 230 (De mens als klankharmonie van het scheppende wereldwoord).
  Alvast edankt voor je reaktie.

 2. hedvig

  Ik heb te vroeg gepiept Ritzerd.
  Ik heb onder jouw Antroposofische links een Duitstalige link gevonden.
  Mijn dank is zeer groot.

 3. Hallo Hedvig,

  Die GA’s waar ik altijd naar verwijs, kun je vinden bij de volgende link:

  http://fvn-archiv.net/PDF/GA/ en ook bij http://fvn-rs.net/

  Er is vrij veel in het Nederlands, maar lang niet alles. Ik heb net even gezocht naar de website van Rudolf Steiner Vertalingen, maar ik krijg steeds een waarschuwing dat deze site momenteel niet veilig is voor de computer. Maar als je even bij Google gaat zoeken, dan vind je vast wel wat er momenteel in vertaling te krijgen is van Steiner. Dat boek De mens als klankharmonie heb ik wel, maar ik kon daar nooit goed doorheen komen, het is naar mijn mening beslist niet het interessantste werk van Steiner.
  Ik weet niet wat je allemaal al van Steiner al hebt gelezen, maar anders zou ik je aanraden een ander boek of boeken te kiezen.
  De filosofie der vrijheid is wel zeer goed, maar zelf ben ik meer in Steiner de Ziener geinteresseerd dan in Steiner de Filosoof.

 4. hedvig

  Dank voor je snelle reaktie.
  Ik ben net bezig in het boek “De Bijen” en daarin werd geadviseerd deze boeken te lezen zodat je meer overtuigd zal zijn ipv dat het een kwestie van geloven wat je leest wordt.
  Ik heb De mens als…. wel in het nederlands uit de bibliotheek gehaald en snap wat je bedoeld. Maar mijn ervaring is dat hoe meer verschillende dingen je van Steiner leest en gewoon doorleest al snap je het niet, er steeds kwartjes vallen.
  Overigens, weet je dat Steiner zich in zijn lezingen altijd aanpaste aan zijn gehoor. De lezingen over de bijen geeft hij gedaan voor de arbeiders die aan het Goetheanum werkten. Wat een prachtig mens!

  1. Het boek ‘De Bijen’ heb ik nooit gelezen, om een of andere reden trekt die mij toch minder. Van de arbeidersvoordrachten heb ik wel verscheidene gelezen, die zijn buitengewoon interessant. Maar wat overtuigingskracht betreft, dat heeft volgens mij alle werk van Steiner wel. Eigenlijk was ik na de eerste bladzijde al óm. Dat was in zijn Opus Magnum Die Geheimwissenschaft im Umriss .
   Ken je overigens die boekjes De praktische ontwikkeling van het denken en De opvoeding van het kind in het licht der antroposofie? Zeer de moeite waard.

 5. hedvig

  De opvoeding van het kind in het licht der antroposofie heb ik gelezen, prachtig. Ik ben ook erg geinteresseerd in de lesmethodes van de Vrije School. Ik heb er een boek over maar ben daar nog niet aan toegekomen. Die andere titels die je noemt ken ik niet maar ga ik waarschijnlijk wel ooit lezen.
  Het onderwerp De Bijen zou ik ook niet zo snel van hem gelezen hebben ware het niet dat er een imker in ons muziekschiedeniscursus-clubje zit.
  Zodoende …. en de natuur fascineert me ook enorm. Hij zegt heel rake dingen en ook nu zijn weer wat kwartjes gevallen.
  Ik kan je het boek toch wel aanbevelen.

  1. Misschien moet ik dat boek De Bijen toch maar eens zoeken. Want er zijn wel meer onderwerpen die mij niet zo heel veel interesseren, maar die wel interessant worden als Steiner er over schrijft of spreekt. Normaal gesproken zou ik er niet over denken om een boek te lezen over bijvoorbeeld opvoedkunde of sociale vraagstukken, maar als Steiner het er over heeft, wordt het buitengewoon interessant.

   1. hedvig

    Dat is precies ook mijn ervaring. Ik zou wel eerst de bibliotheek proberen en het boek niet aanschaffen. Het is zonde van je geld als het toch tegenvalt.
    Ik geniet bijvoorbeeld al van de toon waarop hij de arbeiders toespreekt.

 6. Ja, ik koop toch al bijna nooit meer boeken. Ik zal zien dat ik De Bijen ook kan terugvinden in de Duitse GA op internet. Ik heb maar weinig Duits geleerd, het is pas de laatste jaren dat ik Steiner in het Duits lees, maar het gaat steeds beter. Ook dat boek dat ik al noemde Geheimwissenschaft heb ik nooit in het Duits gelezen, maar in het Nederlands. Dan heet het De wetenschap van de geheimen der ziel. Ik vind dat nogal een slechte titel, ik heb het wel meegemaakt dat die titel bij sommige mensen erg op de lachspieren werkt.

  1. hedvig

   Ooooooo, maar “De wetenschap…van de ziel” heb ik zelf, wel in begonnen maar toen “trok” een ander boek harder aan me. Wordt dus vervolgd.
   Ik vind het wel superknap van je dat je de boeken in het Duits leest en dat met maar weinig onderricht. Ik heb op de HAVO Duits gehad en kan aardig met talen overweg, maar Duits vind ik moeilijk. Vooral omdat veel woorden op Nederlandse woorden lijken maar juist iets anders betekenen. Hoe doe jij dat. Met een woordenboek erbij kom je toch amper door een boek heen?

   1. Het eigenaardige is dat als ik iets anders dan Steiner in het Duits lees, dan valt het mij veel zwaarder. Dat komt waarschijnlijk doordat ik toch al aardig wat van Steiner in het Nederlands had gelezen, en daar komt nog bij dat Steiner over het algemeen qua taal niet moeilijk schrijft. Veel moeilijke woorden en overbodige geleerddoenerij is er bij hem niet bij.
    Ja, ik lees wel met een woordenboek erbij, maar ik hoef er steeds minder vaak in te kijken. Als ik het gewoon lees, gaat het redelijk vlot, maar als ik het vertaal en op mijn weblog zet, dan ben ik soms wel een uur bezig met pakweg 100 woorden. Het is vaak wikken en wegen wat voor woord men het beste kan gebruiken en hoe de zin in elkaar moet worden gebreid. Het zal dan ook wel eens voorkomen, dat ik sommige dingen slecht vertaal, maar dat ik het zelf niet in de gaten heb.

   2. hedvig

    Wist je dat Steiner zelf bewust bepaalde woorden gebruikte juist om wat hij bedoelt goed over te brengen. Dus zijn woordkeus was beslist niet willekeurig. Dat maakt het nog moeilijker voor de vertalers. Daar heb ik dan ook groot respect voor.

  2. hedvig

   Ik heb even in “mijn boek gekeken en je zou voor ‘De Bijen”GA 351 moeten lezen.
   In “Mensch und Welt. Das Wirken des Geistes in der Natur” In dit boek is opgenomen “Über das Wesen der Bienen”.

   1. Bedankt, dan hoef ik daar zelf niet naar te zoeken. Ik zal hem meteen op mijn e-reader zetten. Dat is ideaal, zo’n e-reader, dan hoef je niet altijd achter de computer die GA’s te lezen.

 7. hedvig

  Ik heb geen e-reader, zo’n apparaat kan heel handig zijn.
  Ik maak graag aantekeningen in mijn boeken en onderstreep nog wel eens wat. (heel netjes en met potlood) Zo kan ik de rode draad beter volgen.
  Dat gaat natuurlijk met een e-reader niet, of wel.

  1. Het hangt ervan af wat voor e-reader het is. Een bladwijzer hebben ze in ieder geval allemaal; je kunt dus een bepaalde bladzijde die je nog eens terug wilt lezen opslaan en heel gemakkelijk terugvinden. Maar bij heel veel e-readers kun je ook een paar woorden of een deel van de tekst opslaan en weer terugvinden. Daarbij hebben ze ook meestal de mogelijkheid om de kleur, grootte en type van de letters te veranderen.
   Als je over een e-reader denkt, zou ik je aanraden een goedkoop internet-tablet te kopen; daar kun je namelijk heel gemakkelijk verschillende e-readers op downloaden. (Vermoedelijk zitten ze er vaak ook wel standaard al op, maar dat weet ik niet zeker.)
   Er zijn geloof ik ook wel e-readers met een woordenboek erop. Dus je klikt op een woord en dan krijg je de betekenis en/of de vertaling van dat woord.
   Mocht je een e-reader willen aanschaffen, dan zou ik wel één met touchscreen nemen, die hebben echt meer mogelijkheden dan tablets met mechanische knoppen. Ik heb zelf nog wel een met mechanische knoppen, maar die is evengoed wel heel goed bruikbaar.

   1. hedvig

    Ritzerd, bedankt voor je nuttige tips. Ik wist niet dat er zoveel mee kon.
    Je zegt dat je met een internet-tablet e-readers kan downloaden.
    Heb ik dat goed begrepen? Bedoel je dan de bestandsoorten die dan gelezen kunnen worden? Is trouwens pas op tv geweest, een vergelijking van diverse tablets. Ik had nou niet zo het idee van “ik ren meteen naar de winkel…….” doe ik meestal toch niet. Ik ben zo’n vergelijker, onderzoeker en gelukkig kan ik een knoop steeds sneller doorhakken.

 8. Wat mijn naam betreft, geeft niet, ik had het nog niet eerder gezien, behalve nu dan.
  Ik heb het in mijn vorige reactie er niet bij verteld, omdat ik het verhaal niet te lang wilde maken, maar ik heb ook nog een internettablet van Bart Smit van € 80 Die is momenteel kapot en in reparatie, maar op dat tablet kon je zogenaamde apps van Android gratis downloaden. Zodoende heb ik twee e-readprogramma’s (misschien noemt men het ook wel bestanden, maar dat weet ik niet precies) erop gezet, te weten FB-reader en Aldiko-reader. En die hebben allebei veel meer mogelijkheden dan mijn e-reader met mechanische knoppen.
  Dat tablet is nu wel defect, maar dat hoeft helemaal niet te betekenen dat die goedkope tablets altijd van slechte kwaliteit zijn. Er is me trouwens toegezegd dat ik een nieuw tablet krijg, want hij is niet meer te repareren.

 9. hedvig

  O maar dat iets wat goedkoop is niet slecht hoeft te zijn weet ik.
  Ben al een eeuwigheid lid van de Consumentenbond. Het is alleen zo jammer als ze iets beloven maar niet waarmaken. Beloof het dan niet!!!
  Nogmaals bedankt voor het meedenken. Jij bent enthousiast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s