Dromers/fantasten/moderne inquisitie

Tegenwoordig is het niet meer gebruikelijk dat men ketters zo behandelt als in de tijd dat Giordano Bruno werd verbrand, althans niet in alle delen van de wereld; maar iets anders is daarvoor in de plaats gekomen. Men beschouwt degenen die tegenwoordig iets zeggen, dat direct in tegenspraak is met het geloof van hen die in hun hoogmoed de top van alle wereldbeschouwingen menen te hebben verworven, als fantasten, als dromers, of zelfs nog erger. Dat is de huidige wijze van inquisitie in onze gebieden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 58 – München 5 december 1909 (bladzijde 52)

2 gedachtes over “Dromers/fantasten/moderne inquisitie

  1. Wat de Kerk eeuwenlang deed, de hele werkelijkheid (o.a. die van de wetenschap, die toen nog niet vijandig stond tegen religie) aan haar dogmatiek onderhevig maken, tot diezelfde fout is de wetenschap allang vervallen. Zij die andere denkbeelden koesterden, eindigden op gezag van de kerk in de kerker of op de brandstapel. De Wetenschap verdrong de kerk van haar suprematie. Alles wat niet uit de koker van de wetenschappelijke setting komt, of kan komen, bestaat niet, wordt genegeerd, in een dubieus daglicht gesteld, belachelijk gemaakt. De brandstapels van de Geest bestaan nog wel degelijk. Voor de mainstream wetenschap bestaat er geen geestelijk landschap met hoge bergen, alleen maar materialistisch laagland. Het kan niet anders dan dat de suprematie van wetenschap (= techniek) ook voorbij zal gaan, want het heeft te maken met de evolutie van geestelijke beginselen in de mens(heid). In de verre toekomst zullen wetenschap-filosofie-religie weer een eenheid vormen, want ze zijn dan niet langer in tegenspraak met elkaar.

  2. Daar komt nog bij dat de religies onderling in de toekomst elkaar ook niet meer op leven en dood zullen bestrijden waarschijnlijk. Neem nu eens het citaat van een paar dagen geleden, waarin Steiner schrijft dat in de Koran in feite veel over Jezus Christus staat. Vandaag de dag zouden waarschijnlijk veel moslims daarover kwaad zijn en roepen dat er maar een ware god is en dat is hun Allah. Dergelijke bekrompen, kortzichtige godsdienstigheid zal ook wel verdwijnen, denk ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s