A taste of honey

De spirituele wetenschap leert niet de afkeer van het leven. De spirituele kennis kan de volgende vergelijking gebruiken: De ziel is als een bij die uitvliegt over de velden (hinausfliegt auf die Fluren), om honing te zoeken en terug te brengen. Hier op aarde verzamelt de ziel de honing van het leven, die zij na de dood naar het altaar van de godheid brengt. Zonder het leven in de zintuiglijke wereld zou de ziel daartoe nooit in staat zijn. [….] De zintuiglijke wereld is de school, zonder welke de mens nooit tot de geest zou komen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 094 – Leipzig 30 juni 1906 (bladzijde 143)

8 gedachtes over “A taste of honey

 1. Mmmmmmmmmm, ik breng straks mijn honing naar een God.

  Ik kan het nog niet verder zien dan dat ik een deel mijn honing op mijn weblog zet en dat deel met lezers.

  Ik vind dit moeilijke dingen. ik heb vorige zomer spontaan iemand leren kennen, die niks van me wist en veel wist te vertellen over mijn overleden familie, ze kon mijn aura zien en ik heb de kleur gevraagd, volgens haar heb ik ook een gave en moet ik nadenken of ik het ga ontwikkelen, ze wist ook veel over vorige levens, maar ik weet nog niet wat ik er mee aanmoet.

  In mijn familie heb ik allemaal mensen die dingen zien en weten, bij sommige zoals mijn zoon is het doorgeslagen, die is totaal van de wereld. Maar ook al is hij nog zo van de kaart, hij weet wel dingen die je niet kan weten, hij kan zelfs bij mijn dromen, dat is heel apart, Ik ben heel nuchter, denk er over na en laat het verder met rust.

  Ik ben zuinig met mijn honing. Maar het gegeven is apart en voer voor het nadenken.

  1. Ja, het zijn ook moeilijke dingen. Ik begrijp er zelf vaak ook niet veel van.
   Het komt er in deze blogtekst op neer dat men alles wat men op aarde leert en ervaart, na de dood meeneemt en dat die leringen en ervaringen daar als het ware ontkiemen en vruchten afwerpen. Dat neemt men dan weer mee naar een volgend leven. In zekere zin begrijp ik het wel, maar ik kan me er eigenlijk niets van voorstellen.
   Apart dat je zoon en andere familieleden vaak dingen weten die men normaal gesproken niet kan weten. Ik ken zelf helemaal geen mensen die enige helderziende begaafdheid hebben.

 2. Ken je die uitdrukking met de helm geboren? Mij zei dat vroeger niks, in mijn familie hoorde ik niet anders, later toen ik zelf kinderen kreeg begreep ik het pas, de vliezen breken niet en het kind wordt geboren met vlies en al. Nu ziet men dit op tijd en breken ze de vliezen vlak voor de baby geboren wordt. Het met dat vlies geboren worden, is met de helm geboren worden en dan zou je volgens de overlevering voorspellende gave hebben.

  Mijn vader was met de helm geboren en al mijn kinderen ook.

  Van mezelf weet ik het niet.

  Mijn vader maakte er niet veel koude drukte van, een lief mens, heel sociaal en beminnelijk, maar wel met een gave. Veel in mijn familie hebben allemaal van die aparte dingen, het weten. Ik ben bang dat als het doorslaat, of als je net iets te veel hebt, je knettergek bent, het tussenschot weg is, tussen daar en hier, tussen toen en straks. Maar dat is zomaar een idee, en snel laat ik het dan weer varen.

  Wel weet ik uit mijn verpleegverleden dat er niets zo mooi is als het verzorgen van iemand die gaat sterven, niet dat het fijn is, dat er iemand dood gaat, maar er hangt iets omheen dat heel lief is en puur, sereen en eerlijk en even houdt een afdeling of familie dat vast en dan vliegt het weer weg. Dat mooie voel je ook heel erg in een hospice. Ik heb ook totaal geen angst voor de dood, ik juich het natuurlijk niet toe, maar ik heb alleen het wonderschone er van ervaren.

  1. Ja , die uitdrukking met de helm geboren kende ik wel. Ik meen dat Gerard Reve ook ergens in een van zijn boeken schrijft, dat hij met de helm was geboren. Dat hij ook voorspellende gaven had, daar schrijft hij bij mijn weten verder niet over.
   Maar wat je zegt, dat als je iets te veel ziet, dat het dan kan doorslaan en je knettergek kan worden, is zeker waar. Steiner schrijft dat het maar goed is dat het merendeel der mensen in deze tijd niet helderziende is, omdat ze het niet zouden kunnen verdragen.

  2. Men kan heel mooie uitdrukkingen hebben, maar men mag nooit de Bijbelse waarden vergeten waarbij de ziel gewoon het zijn van de mens is. De ziel is het levende wezen. Dat kan een plant, dier of mens zijn. Allen wanneer zij dood gaan vergaan en kunnen niet meer denken of niets meer doen.

 3. Bijbelvorser. Het kenmerk van de antroposofie is nu juist dat iets als een ziel uitgebreid beschreven wordt. Dat inderdaad mensen endieren een ziel hebben,maar bijv. Planten en mineralen niet hier op het fysieke vlak. Het is erg interessant om te bestuderen wat nu juist de overeenkomsten en verschillen zijn tussen: mineraal-plant-dier en mens. Als voorbeeld: de mens heeft een lichaam van vlees,botten en bloed, de mens leeft en de mens heeft hatrstochten en de mens heeft een zelf bewustzijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s