Zwei Seelen wohnen, ach! in meiner Brust

Tegenwoordig kondigt het morgenrood van het zesde na-Atlantische beschavingstijdperk zich reeds aan. Want wat op een bepaalde tijd in de ontwikkeling van de mensheid moet ontstaan, komt langzamerhand tot rijpheid in de voorafgaande tijd. Wat zich tegenwoordig reeds kan beginnen te ontwikkelen, is het opzoeken van de draad, die de twee zijden van de menselijke inborst verbindt, de materiële cultuur en het leven in de geestelijke wereld. Daartoe is nodig, dat aan de ene kant de uitkomsten van het geestelijk schouwen worden begrepen, en aan de andere kant in de waarnemingen en ervaringen van de zintuiglijke wereld de openbaringen van de geest onderkend worden. Het zesde beschavingstijdperk zal de harmonie tussen die twee tot volle ontwikkeling brengen.

Bron: Rudolf Steiner –  GA 013 – Die Geheimwissenschaft im Umriss  (bladzijde 298). Vertaling F. Wilmar (Vierde druk, bladzijde 181, laatste bladzijde van hoofdstuk IV).

PS. De titel is niet van Steiner. Die regel komt uit de Faust van Goethe. Dat is dat beroemde boek waarover Gerard Reve zei: ‘Een meesterwerk, als ik het maar niet hoef te lezen.’

Een gedachte over “Zwei Seelen wohnen, ach! in meiner Brust

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s