Juist de verdieping in de buitenwereld voert naar hogere kennis

Er zijn spirituele bewegingen die de mensen van de uiterlijke wereld wegvoeren (hinwegweisen); men zou het hoger zelf alleen in zichzelf moeten zoeken. Dit standpunt kan nooit tot een werkelijke kennis voeren; [….] Alleen in de gerichtheid (Hinkehr) op de wereld, die ons omringt, vinden we ons hoger zelf. Wij moeten de God zoeken in de onzichtbare werelden en in alle uiterlijke wezens, feiten en gebeurtenissen. Als iemand ons zegt: Verloochen de uiterlijke wereld, de uiterlijke materie schenkt ons niets -, dan ontkent zo iemand de goddelijke wereld; en er is voor grote perspectieven niets ergers als het zich afkeren van de zichtbare wereld. Juist de verdieping in de buitenwereld voert naar hogere kennis.

Bron: Rudolf Steiner – GA 054 – Berlijn, 19 april 1906 (bladzijde 467)

Advertenties

Een gedachte over “Juist de verdieping in de buitenwereld voert naar hogere kennis

  1. Ik begrijp goed dat Steiner het zo bedoelt als jij hier schrijft. Behalve dan het laatste over het gespiegelde Ik, dat is wat moeilijker te vatten.
    Maar dat neemt toch niet weg dat het wel tegenstrijdig is aan zijn bewering dat de ontwikkeling van het ene vermogen altijd ten koste gaat van het andere.

    Zie ook deze tekst van Steiner:

    https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2012/01/27/rudolf-steiner-de-menselijke-vermogens-ontwikkelen-zich-zo-dat-het-ene-altijd-op-kosten-van-het-andere-gekocht-moet-worden/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s