Rudolf Steiner – Alle gepraat over de grenzen van de menselijke kennis is onzin

Alle gepraat over de grenzen van de menselijke kennis is onzin. Men zou moeten vragen: Kan de mens zich niet tot een hogere trap van kennis verheffen? Is dat misschien niet werkelijkheid, wat men ogen van de geest en oren van de geest noemt? Er zijn altijd mensen geweest die bepaalde sluimerende vermogens ontwikkelden en die daardoor meer kunnen zien dan anderen. Hun verklaringen moeten evenzeer gelden als de verklaringen van degenen die door de microscoop kijken. Hoevelen hebben gezien wat de natuurlijke historie over de schepping leert? Ik zou u willen vragen, hoeveel mensen hebben dat gezien, waarover ze praten? Hoevelen hebben bijvoorbeeld werkelijk bewijzen voor de ontwikkeling van de menselijke kiem? Als ze dat zouden nagaan, dan zouden ze zien wat dat voor een geloof is, dat hen domineert. En als het een gerechtvaardigd geloof is, dan is datgene wat op de verklaringen van de ingewijden, van de geïnitieerden steunt, die vanuit hun spirituele ervaringen spreken, een eveneens gerechtvaardigd geloof.

Bron: GA 054 – Hamburg 17 november 1906 (bladzijde 121-122)

5 gedachtes over “Rudolf Steiner – Alle gepraat over de grenzen van de menselijke kennis is onzin

 1. Anoniem

  Ridzerd, Wat een citaat, geweldig.
  Mijn man en ik roepen zo vaak: “Ben je er bij geweest dan?”
  Bij heel veel dingen die voor waar worden aangenomen kan je dat zeggen, vind ik. Je kan dan zeggen, ja maar wat de archeologen vinden……. Ook daar speelt het ego mee en kan men fraude niet geheel uitsluiten (is in het verleden voorgekomen!!!). Tja en wat er via de media tot ons komt kunnen we ook niet 100% als waarheid aannemen. Ze laten ons zien wat zij willen.
  Ik neem het met een flinke korrel zout. Wie kan je geloven……..al is iemand integer, zijn mening is nooit objectief, gewoon omdat dat niet mogelijk is.
  Moeilijke materie.

  1. Ja, het is soms gewoon lachwekkend: de zogenaamde geleerden die Steiner voor een halve gek en een fantast uitmaken en zelf met malle onzin aan komen zetten, zoals dat de aarde 14 miljard jaren geleden met een oerknal is ontstaan.

   1. Nee, je hoeft niet steeds je naam en e-mailadres in te vullen, men kan ook anoniem reageren, dat moet ieder zelf weten. Maar als je op dat vierkantje met Deze gegevens onthouden klikt, dan komt je naam automatisch bij de reacties te staan, als het goed is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s