Rudolf Steiner – Egoïsme/Armoede/ Ellende (8) – Scheiding van loon en arbeid

Dit principe, dat wat men persoonlijk krijgt of verkregen heeft, onafhankelijk maakt van het werk dat men voor de gemeenschap verricht, moet in het individuele mensenleven bewerkstelligd worden. En hoe wordt dit bewerkstelligd? Er is slecht een manier waardoor het bewerkstelligd kan worden, een manier die de zogenaamde practici zeer onpraktisch zal voorkomen. Er moeten redenen zijn waarom de mens toch werkt, en zelfs vlijtig en vol toewijding werkt, als niet meer het eigenbelang het motief voor zijn arbeid is. Iemand die een patent aanvraagt op een of andere uitvinding schept niets werkelijk goeds met betrekking tot het sociale leven en toont daarmee dat hij het eigenbelang voor het belangrijkste in het leven houdt. Wie echter door zijn krachten tot goede prestaties komt en uitsluitend door liefde geleid wordt, door liefde voor de hele mensheid, die hij graag en gewillig zijn arbeid geeft, die schept werkelijk voor de samenleving. Daarom moet de impuls tot werken in iets geheel anders liggen als in de beloning. En dat is de oplossing voor sociale problemen: Scheiding van de beloning van de arbeid. Een wereldbeschouwing die op de geest gericht is, zal zulke impulsen in de mens wekken, dat hij niet meer zegt: Als mijn bestaan maar verzekerd is, dan kan ik ook lui zijn. – Dat hij dat niet zegt, dat kan alleen door een op de geest gerichte wereldbeschouwing bereikt worden. Alle materialisme zal op den duur enkel en alleen tot het tegenovergestelde leiden.

Bron: GA 054 – Hamburg 2 maart 1908 (bladzijde 100-101)

2 gedachtes over “Rudolf Steiner – Egoïsme/Armoede/ Ellende (8) – Scheiding van loon en arbeid

  1. Frans Wuijts

    Wikipedia: ‘Een octrooi is het exclusieve recht om een uitvinding toe te passen. Of eigenlijk: om anderen te verbieden een uitvinding toe te passen. Een uitvinder krijgt daarmee voor een beperkte tijd (in de meeste landen maximaal twintig jaar, te rekenen van de indieningsdatum van de octrooiaanvraag) het exclusieve recht op het uitbaten van zijn uitvinding. Voor het geldig blijven van het octrooi dient in de meeste landen jaarlijks een taks te worden betaald. Wordt dit niet (meer) gedaan of zijn de twintig jaar voorbij, dan kan iedereen de uitvinding toepassen of kapitaliseren’…..’Octrooien dienen in de eerste plaats om investeringen in onderzoek en ontwikkeling te beschermen. Het idee is dat zonder octrooibescherming een concurrent een product zou kunnen namaken zonder mee te betalen aan onderzoek en ontwikkeling, waardoor hij de uitvinder uit de markt zou kunnen concurreren – met het gevolg dat niemand meer in onderzoek en ontwikkeling zou investeren’.

    Het economisch leven zou er heel anders uit gaan zien als het patentrecht zou zijn vervallen. Dat niemand meer in onderzoek en ontwikkeling zou investeren, lijkt mij een onbewezen stelling. Wellicht zouden wel investeringen vervallen die slechts als motief hebben om er geld aan te verdienen en juist die investeringen die ten dienste staan van het welzijn van de samenleving boven komen drijven, aangezien die de meeste kans hebben op duurzame behoeftebevrediging.

  2. Dat denk ik ook wel. Maar de vraag is wel waar het geld voor die investeringen dan vandaan moet komen. Want vermoedelijk zijn bedrijven, als bijvoorbeeld de medicijnenindustrie, snel failliet als hun inkomsten drastisch verminderen zonder de octrooibescherming. Om dan toch te investeren in onderzoek en ontwikkeling zouden ze dus ergens anders het geld vandaan moeten halen. Dat zou dan dus moeten komen van de overheid of schenkingen van edelmoedige Dagobert Ducks.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s