Rudolf Steiner – Egoïsme/Armoede/ Ellende (7) – Uitbuiters en uitgebuiten

Ons leven staat tegenwoordig in het tegengestelde teken van het beginsel dat loon en arbeid gescheiden wordt, namelijk in het teken dat de mens steeds meer aanspraak maken wil op, zoals men zegt, de volle vruchten van zijn arbeid. Zo lang het denken zich in deze richting zal bewegen, zo lang zal men in steeds ongunstiger toestanden belanden. [….] Bedenkt u eens hoe in de wijdverbreide socialistische beweging gesproken wordt over uitbuiters en uitgebuiten. Wie is voor een helder denken de uitbuiter en wie is de uitgebuite? Laten we eens kijken naar een mens die voor een hongerloon een kledingstuk vervaardigt. Wie is zijn uitbuiter? Men zou kunnen zeggen: dat is degene die dit kledingstuk koopt en daarvoor een te geringe prijs betaalt. Koopt echter alleen de rijke dit kledingstuk? Koopt niet dezelfde arbeider, die over uitbuiting klaagt, ditzelfde goedkope kledingstuk? En verlangt hij niet vandaag de dag, binnen de sociale situatie, dat het zo goedkoop mogelijk zal zijn? Ziet u, ook de handwerkster die met bloedige vingers de hele week werkt, kan op zondag een jurk voor een goedkope prijs dragen, doordat de arbeidskracht van andere mensen uitgebuit wordt.

Wordt vervolgd

Bron: GA 054 – Hamburg 2 maart 1908 (bladzijde 99-100)

6 gedachtes over “Rudolf Steiner – Egoïsme/Armoede/ Ellende (7) – Uitbuiters en uitgebuiten

  1. Het komt er zeer in het kort op neer dat de drie gebieden: cultuur, economie en rechten een autonoom bestuur krijgen. Het is bijvoorbeeld een heel verkeerde zaak dat het onderwijs (dat bij de cultuur hoort) door de overheid bestuurd wordt. Hoe het onderwijs moet worden ingericht dient bestuurd te worden door degenen die zelf in het onderwijs werkzaam zijn.
   Je kunt een korte samenvatting vinden over Sociale Driegeleding in Wikipedia.

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Sociale_Driegeleding

   Misschien kan Frans Wuijts hier nog iets aan toevoegen. Hij weet er zeer veel van. Ik zelf heb me er nog niet zo veel in verdiept, omdat er ook zo veel andere zaken in het werk van Steiner te vinden zijn.

  1. Bedankt. Het is zeker een goed teken, want omdat ik tamelijk veel Steiner lees en daarnaast ook nog ‘gewone literatuur’ heb ik in de regel niet zo veel fut om nog meer te lezen.
   Er is overigens bij de blog van 19 januari een vraag van Josta aan jou over de Pentagon oefening. Mogelijk is het je ontgaan.

   https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2012/01/17/rudolf-steiner-egoismearmoede-ellende-5-sociale-vooruitgang-is-alleen-mogelijk-als-ik-mijn-arbeid-in-dienst-van-het-geheel-verricht/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s