Rudolf Steiner – Egoïsme/Armoede/ Ellende (6) – Zo absurd dit klinkt, zo waar is het

Van de erkenning van dit beginsel, dat iemand de opbrengst van zijn arbeid niet in de vorm van een persoonlijke beloning zal ontvangen, hangt uitsluitend de sociale vooruitgang af. Naar geheel andere doelen leidt iemand een onderneming als hij weet dat hij niets voor zichzelf zal krijgen voor zijn werk, maar dat hij de sociale gemeenschap arbeid is verschuldigd en dat hij voor zichzelf op niets aanspraak zal maken en dat, omgekeerd, zijn levensonderhoud uitsluitend is beperkt tot wat de sociale gemeenschap hem schenkt. Zo absurd dit vandaag de dag voor velen klinkt, zo waar is het.

Wordt vervolgd

Bron: GA 054 – Hamburg 2 maart 1908 (bladzijde 99)

3 gedachtes over “Rudolf Steiner – Egoïsme/Armoede/ Ellende (6) – Zo absurd dit klinkt, zo waar is het

 1. pieter ha witvliet

  In de jaren ’70 was er een groot enthousiasme voor vrijescholen. De ene na de andere ontstond.
  Ik was ook een tijdje “hoofd” der (vrije)school. Met elkaar waren we zeer bevlogen en we vormden-ik beperk me tot de financiële kant-een maatschap. Alle subsidiegelden waren een vast gegeven; die werden herverdeeld over de mensen die er werkzaam waren; ook degenen voor wie geen subsidie werd ontvangen. We hadden het ons niet makkelijk gemaakt, want je mocht “naar behoefte” een deel van het beschikbare geld voor je levensonderhoud vragen. Je kon dus, wellicht zonder dat je het wist, meer vragen dan er aan subsidie voor jou binnenkwam. In principe moest dat kunnen, maar de geldpot had ook een bodem en iemand moest dus zeggen dat jouw wensen niet gehonoreerd konden worden.
  Daar lagen volop kiemen voor-laat ik het voorzichtig zeggen-minder sociale gevoelens.
  Het was ook buitengewoon tijdrovend en eigenlijk niet uitvoerbaar naast de taak van klassenleraar.
  Het kon ook het privéleven dreigend beïnvloeden. Toen mijn variabele hypotheek rente van 8 naar 13% ging, had ik mijn subsidiesalaris-met hoofdentoeslag-hard nodig om niet noodgedwongen te hoeven verhuizen, wat ik echtgenote en kinderen niet wilde aandoen.
  Kortom: ik beleef in deze woorden van Steiner-met mijn ervaringen-veel waarheid. Maar om die waarheid concreet gestalte te geven…..

  1. Ja, dat geloof ik meteen dat het in de praktijk allemaal niet zo gemakkelijk is.
   U bent zogezegd een ervaringsdeskundige. Zeer interessant. Ik heb eigenlijk met de antroposofie nooit wat in de praktijk gedaan, wat ik mezelf wel eens kwalijk neem. Maar goed, een mens doet nu eenmaal wat hij niet laten kan en hij laat wat hij niet doen kan. Ik had wel tegen mezelf kunnen zeggen: ik moet ook onderwijzer worden op een Vrije School of werken in de biologisch-dynamische landbouw of zoiets, maar ik ben er vrees ik totaal ongeschikt voor.

 2. Frans Wuijts

  @pieter ha witvliet
  Er is in deze zin meer geëxperimenteerd met inkomensverdeling ‘naar behoefte’. Ook met niet alleen kiemen van ‘minder sociale gevoelens’.
  Misschien was de gekozen ‘inrichting’ toch niet helemaal de ‘juiste’, want ‘de sociale gemeenschap’ bleef als schenker anoniem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s