Jules Sauerwein/Rudolf Steiner

Het trof me (Herbert Hahn) diep toen – het was reeds na de do0d van Rudolf Steiner – de uitspraak van een bekend journalist in de pers verscheen. Het was de Franse journalist Jules Sauerwein. Op een dag vroeg men hem, die over de hele wereld gereisd had en met honderden vooraanstaande tijdgenoten in aanraking was gekomen, welke persoonlijkheid de meeste indruk op hem gemaakt had. Hij aarzelde geen moment met zijn antwoord: ‘Van alle koningen, vorsten, presidenten, ministers, geleerden, kunstenaars, schrijvers en prominente figuren uit het bedrijfsleven, die ik in de loop van de tientallen jaren in mijn beroep heb leren kennen, heeft nièmand zo’n diepe indruk op me gemaakt als de Duitse filosoof Rudolf Steiner.’

Bron: Herbert Hahn – Rudolf Steiner, zoals ik hem gekend heb

Advertentie

9 gedachtes over “Jules Sauerwein/Rudolf Steiner

    1. Ten zeerste bedankt. Ik heb het hele boek even doorgebladerd. Misschien heb je het al gezien, maar er staan nog meer foto’s in, onder meer van Mabel Collins en Edouard Shuré. Voor alle duidelijkheid zet ik hier even alle bladnummers neer waar de foto’s te vinden zijn: 29,43,50,61,65,77,91,122,147,198,213,238

  1. Frans Wuijts

    Ook op pag. 238 een foto van Sauerwein. Verder enkele foto’s van Steiner, een van Schuré en ook één van Ita Wegman met Alice Sauerwein.

  2. Goed dat je er weer bent.
    Had nog nooit gehoord van Jules Sauerwein. Trof op het net een artikel aan van hem uit het jaar 1934. Het volgende fragment eruit blijft aktueel:

    http://www.antonieborger.nl/dnp/Dnp14/het_jaar_1934.html

    “Ten tijde van de kruistochten trokken de massa’s op met den strijdkreet: God wil het! en het is nog niet zoo lang geleden dat de Muzelmannen trachtten de wereld te veroveren, gedreven door hun fanatisme. Aan deze collectieve bewegingen kan men zeker het elan niet ontzeggen en evenmin de grootheid en zedelijken moed. Maar deze machtige collectieve psychosen zijn niet meer en kunnen niet meer zijn van onzen tijd. Vóór 144 jaar, twaalf dozijn jaren, heeft de Fransche revolutie de Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap geproclameerd. Deze leuze, die had moeten gelden voor alle gebieden van het menschelijk streven, is door een betreurenswaardige corruptie maar al te dikwijls de leuze geworden van het meest misleidende en meest schadelijke intellectuele materialisme. De vrijheidsidealen hebben hun crediet verspeeld; in het bijzonder de jeugd heeft er zich met walging van af gekeerd ten gevolge van de wijze waarop het de demagogen dit ideaal heeft zien misbruiken als een dekmantel van hun egoïsme.”

    Enerzijds collectieve psychosen en anderzijds geestloos materialisme… Er is niet veel veranderd.

    1. Bedankt. Ik ben overigens nooit weggeweest, in ieder geval niet langer dan een dag. Interessant artikel van Jules Sauerwein. Hij vertaalde wel voordrachten van Steiner van het Duits in het Frans, maar verder had ik ook nooit van hem gehoord.

      1. Nu ik er nog even aan terugdenk: ik geloof dat ik een tijdje geleden wel eens een paar dagen of een week geen blogs geplaatst heb, maar ik weet het niet eens meer. Mijn geheugen laat mij vaak in de steek; als dit maar goed afloopt…:-)

  3. Pingback: Jules Sauerwein / Rudolf Steiner – De grote Rudolf Steiner Citatensite

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s