Rudolf Steiner – Ernst des levens

Inderdaad moet men zeggen: een zekere ernst des levens begint, als men stijgt in hoger inzicht. En zelfs als men niets anders verkrijgt, dat ene krijgt men: dat men het eigen kwaad en de eigen onvolkomenheid met oneindige duidelijkheid ziet. Men zou kunnen zeggen: men verwerft een ervaringsinzicht van onvolmaaktheid en slechtheid al bij de eerste stappen op de weg in de geestelijke wereld.

Bron: GA 063 – Berlijn 15 januari 1914 (bladzijde 240)

2 gedachtes over “Rudolf Steiner – Ernst des levens

 1. Beste Ridzerd, is er ook een citaat of citaten van Steiner bekend, waarin hij aanwijzigingen geeft hoe je te wapenen tegen mensen die esoterische kennis, die wij meestal nog niet hebben, maar waar wij op vertrouwen, waar wij geloof in hebben, o.a. op basis van logica en intuïtie, die zich als skeptici opstellen, die openlijk twijfelen, die dus ons vertrouwen danig op de proef kunnen stellen?

  Groetjes,
  Michel

  1. Beste Michel, eerlijk gezegd wordt mijn vertrouwen door de sceptici, die altijd maar ‘bewijzen’ willen hebben totaal niet op de proef gesteld. Het is voor mij niet een geloof. Ik zeg niet dat er geen fouten en vergissingen in het werk van Steiner kunnen staan, maar in grote lijnen ben ik absoluut overtuigd. Dat veel mensen er niet aan willen, komt door o.a angst en vooroordelen. Sommige waarheden zijn vaak moeilijker te dragen dan de onwaarheid. Neem nu eens zoiets als het Kamaloka. Dat is – zou je kunnen zeggen – ‘een incoveniënt truth.’ Daar willen de mensen vaak niks van weten en daarom roepen ze dat het wetenschappelijk moet worden bewezen. Maar de werkelijke achtergrond van hun afwijzing is gemakzucht.en angst voor het onbekende.
   Misschien heb je iets aan de volgende citaten. Groetjes, Ridzerd

   https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2011/11/12/rudolf-steiner-angst-voor-het-nieuwe-en-onbekende/

   https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2011/12/21/daarvan-kan-men-niets-weten/

   https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2011/12/08/rudolf-steiner-intellectualistisch-godsbewijs-niet-mogelijk/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s