Rudolf Steiner – Alle kennis die u zoekt, alleen tot vermeerdering van uw weten, alleen tot verzamelen van schatten in uzelf, brengt u af van uw weg

Alle kennis die u zoekt, alleen tot vermeerdering van uw weten, alleen tot verzamelen van schatten in uzelf, brengt u af van uw weg. Alle kennis echter, die u zoekt om rijper te worden op de weg ter veredeling van de mens en ter ontwikkeling der wereld, brengt u een stap voorwaarts.

GA 10 – Wie  erlangt man Erkenntnisse der höheren Welten (bladzijde 28)

7 gedachtes over “Rudolf Steiner – Alle kennis die u zoekt, alleen tot vermeerdering van uw weten, alleen tot verzamelen van schatten in uzelf, brengt u af van uw weg

 1. Haike Lange

  Tis misschien een beetje flauw van me, maar als ik destijds niet had leren lezen, had ik nu deze tekst niet tot me kunnen nemen. Ik denk dat deze tekst eigenlijk gaat over het achterwege laten van het eigenbelang. Als je de kennis die je hebt vergaard niet deelt met de ander; ja dan… Zoals bijvoorbeeld ook het stukje over de “patenten” wat aantoont dat je dan alleen maar bezig bent je eigen belangen te beschermen….

  1. Ja, dat vindt men vaak in het werk van Steiner, dat de kennis niet uit moet monden in egoïsme. En ook dat men de kennis moet proberen praktisch toe te passen. Dat stukje over de “patenten” is wel een aardig voorbeeld. Ik was al bijna vergeten dat ik dat hier ergens heb geplaatst. Ik zal het nog eens even nazoeken.

  1. Ja, toevallig. Heb jij deze overigens gelezen in de nieuwe vertaling? Want die heb ik niet. Zo de tekst hier staat, heb ik het overgenomen uit een zowat 40 jaar oude vertaling. Alleen het woord ‘schrede’ heb ik veranderd in ‘stap’.

 2. De huidige vertaling (vierde, herziene druk 2007) luidt:
  ‘Ieder inzicht dat je zoekt enkel om je kennis te verrijken, enkel om schatten in je op te hopen, leidt je van je weg af; ieder inzicht echter dat je zoekt om rijper te worden op de weg naar vervolmaking van de mensheid en ontwikkeling van de wereld, brengt je een stap verder.’

  1. Bedankt. Opvallend is hier dat het woord ‘kennis’ is vervangen door ‘inzicht’.
   ‘Veredeling’ is vervangen door ‘vervolmaking’.
   Vertalen is wel een kwestie van wikken en wegen, want ik zou eigenlijk niet kunnen zeggen welke woorden nu de beste zijn, het kan allebei. Wel zou ik zelf voor ‘op te hopen’ toch liever voor het woord ‘verzamelen’ kiezen. Dat ‘u’ is vervangen door ‘je’ is denk ik wel beter en eigentijdser.

 3. Pingback: Kennis/Ontwikkeling/Vervolmaking | De grote Rudolf Steiner Citatensite

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s