Rudolf Steiner – Verwoest Europa

Als er dertig jaar lang nog op de tegenwoordige manier gedoceerd wordt aan de universiteiten, nog zó over sociale aangelegenheden wordt gedacht, dan hebben we over dertig jaar een verwoest Europa. U kunt nog zoveel idealen op welk gebied ook lanceren, u kunt uw mond stuk praten over allerlei aparte eisen van deze of gene groep mensen, u kunt spreken vanuit het geloof dat door al die indringende eisen iets gedaan wordt voor de toekomst van de mensheid – alles zal tevergeefs zijn, als de verandering niet plaats vindt vanuit het fundament in de mensenzielen: een denken dat deze wereld verbindt met de geestelijke wereld. Als dit denken niet tot stand komt, dan breekt de morele zondvloed uit over Europa.

Bron: Michaël – Dornach, 14 december 1919 – GA 194

4 gedachtes over “Rudolf Steiner – Verwoest Europa

 1. Haike Lange

  Dat ging nog tien jaar sneller dan toen hij deze uitspraak deed.

  Ita Wegman schijnt overigens de uitspraak gedaan te hebben een poos na het overlijden van Steiner, en er ruzie uitbrak tussen de diverse leden van de Vorstand, dat als deze uitklaar zou gaan, Hitler aan de macht zou komen. In 1933 gaat de Vorstand alsnog uit elkaar, en begint Hitler zijn politieke loopbaan, met de desastreuze gevolgen voor Europa, en zijn inwoners. Weet iemand iets meer van die uitspraak van Ita Wegman?

  1. Nee, deze uitspraak van Ita Wegman was mij niet bekend, maar er staan momenteel op de website van Junko Althaus (Duitstalig) wel een paar interessante blog over de onenigheid tussen Marie Steiner-Von Sivers en prominente leden van de Antroposofische Vereniging, wat uiteindelijk leidde tot de uitzetting uit de vereniging van Ita Wegman, F.W. Zeylmans van Emmichoven en vele anderen.

   http://philosophie-der-freiheit.blogspot.com/

 2. Michel Hendriks

  “Een denken dat deze wereld verbindt met de geestelijke wereld.” De essentie van de uitspraak, en bijna 100 jaar later nog steeds heel actueel. Hoe zou dat tot stand kunnen komen? Pas als men tot het inzicht komt dat de inzichten vergaard uit wetenschap, religie en filosofie niet met elkaar in tegenspraak kunnen en mogen zijn als het om waarheidsvinding omtrent onszelf, de wereld en het universum gaat. Want ze zijn expressies van ons menselijke bewustzijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s