Rudolf Steiner – Duistere wetenschap

Tegenwoordig noemt men vaak wetenschap niet datgene wat de wereld verklaart – “erklären” kommt von der Klarheit des Lichtes -, tegenwoordig noemt men vaak wetenschap wat niet verheldert, maar wat verduistert en schemerig maakt.

Bron: GA 219 – Dornach, 24 december 1922 (bladzijde 146)

4 gedachtes over “Rudolf Steiner – Duistere wetenschap

  1. Je hebt wel gelijk dat dit citaat op zich niks verheldert.
   Maar een aardig voorbeeld van de wetenschap die niets verheldert, vind ik altijd wel de bewering van de wetenschap dat de aarde 14 miljard jaren geleden met een oerknal is ontstaan. Soms is het ook wel 15, 16 of 17 miljard, men ziet niet op een miljardje meer of minder. Dit wordt dan gepresenteerd als vaststaande feiten.

   Een ander voorbeeld is de psychoanalyse. Zie hierover het volgende citaat van Steiner:

   https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2011/07/03/rudolf-steiner-over-psychoanalyse/

 1. Haike Lange

  Of zoiets simpels als de zwaartekracht? Het is niet zichtbaar dus bestaat het niet. Hooguit zie je de werking ervan als iets naar beneden valt. De zwaartekracht zelf is nog nooit door iemand waargenomen of beschreven.

  Maar je bent toch blij dat het voedsel op je bord blijft liggen en je er niet achteraan hoeft te hollen om überhaupt iets naar binnen te krijgen. Trouwens dat achteraan hollen lukt ook niet, want je zweeft zelf ook.

  Iedereen werkt dagelijks met zaken die “onzichtbaar” zijn. en je vindt het heel normaal. Zo normaal dat het niet meer in je bewustzijn zit, dat je er dagelijks mee van doen hebt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s