Rudolf Steiner – Hoe komt het dat de geestelijke machten zich niet mengen in de gang van zaken op het aardse plan en orde scheppen?

In ieder geval zou tegenwoordig niemand moeten vragen: Ja, hoe komt het dan dat de geestelijke machten zich niet mengen in de gang van zaken op het aardse plan en orde scheppen? – Zo mag men niet vragen, want wat de mensen doen is dikwijls verzet tegen deze geestelijke machten, is vaak tegen de geestelijke machten zelf gericht. Deze strijd tegen de geest wordt vaak het meest gevoerd door de mensen, die altijd maar praten van geest, geest en geest. Ik heb onlangs op de omslag van een tijdschrift – ik weet niet precies of het een maandtijdschrift was of een tweewekelijks tijdschrift – een soort advertentieachtige zaak gelezen waar steeds maar over geest, geest wordt gesproken, de geest moet de huidige gebeurtenissen beheersen. Men grijpt zich naar het hoofd. Geest zou de kanonnen, de gasmaskers enzovoort fabriceren; alles wordt daar geest genoemd. Het is alleen de vraag of de mensen inzien wat voor soort geest dit is.

Bron: GA 176 – Berlijn, 25 september 1917 (bladzijde 366)

 

10 gedachtes over “Rudolf Steiner – Hoe komt het dat de geestelijke machten zich niet mengen in de gang van zaken op het aardse plan en orde scheppen?

 1. Mijn geest dat ben ik min wat er omheen zit, dat wat denk ik dat overblijft na mijn dood en dat wat ik deels heb doorgegeven aan mijn kinderen, maar als ik er zo over schrijf vraag ik me af of het wel klopt, mijn geest is ook dat wat doorgaat als ik slaap, nou ja, mijn lichaam dan.

  Dan zijn er nog geesten die mij helpen maar dan moet ik er wel om vragen, dat zijn alle mensen die ik ooit heb geholpen, dat is ook mijn familie.

  Ik was deze zomer bij een mevrouw die zomaar op mijn pad kwam en mij heel veel vertelde zonder dat ik er om vroeg over mensen in het verleden, die zien hoe zwaar mijn pad is en hulp willen bieden, allemaal dingen die niemand kan weten, allemaal details. Ik had bijna al mijn goud verkocht om mijn steeds duurder wordende gezin te kunnen onderhouden.

  De mevrouw wist van niks, maar vroeg: je hebt toch niet de ring van opa en oma verkocht hè?

  Ik thuis zoeken, ik moest hem om doen en die draag ik nu elke dag, ik mag hulp vragen en of het nu allemaal lariekoek is, het maakt me niet uit, maar voor mijn gevoel helpt het, ook is er een oude patiënt bij die ik vroeger heb behandeld en die wil ook meehelpen.

  Dus nu vraag ik ook wel eens aan hen, of het niet minder kan met al die oorlog en als je dat allemaal bedoelt, dan doe ik mee sinds de zomer sinds de lieve dame op mijn pad kwam en me een roos meegaf die gewoon drie maanden mooi bleef in de vaas, nou is dat nou niet apart, als men mij dit zou vertellen zou ik voorheen denken die persoon is getikt, maar door het verhaal van de vrouw ben ik anders over zaken gaan denken, ze zag ook de kleur van mijn aura en als ik vraag aan anderen die dit ook zeggen te zien, dan noemen ze allemaal dezelfde kleur, bijzonder hè?

  1. Ja, dat zijn wonderbaarlijke dingen. Toevallig is op het moment dat ik dit schrijf die helderziende Peter van de Hurk in dat programma van Carlo en Irene. Die man heb ik wel eens eerder gezien, ik meen bij dat programma Het zesde zintuig. Daar stond ik ook wel eens versteld van wat die man allemaal wist te vertellen over hem volslagen onbekende mensen.
   Maar men moet wel uitkijken, want er is ook een hoop boerenbedrog en er zijn genoeg zogenaamde helderzienden die oplichters zijn.

 2. Ja, ik heb wel eens gehoord over die shows, dan zitten er spionnen in de zaal en die beluisteren de mensen, wat ze vooraf zeggen, de spionnen zitten in de zaal en hebben contact met het medium, en zo kan men veel weten. ( zegt men )

  Het bijzonder van mijn verhaal is dat deze vrouw niks van mij weet, maar toen ze me zag kreeg ze allemaal dingen door en het waren allemaal dingen die klopten, heel apart. Ik heb een taak te volbrengen in dit leven, ik hoor pas wat het is als ik me open stel, ik moet het haar dan komen zeggen, maar dat doe ik niet, ik heb al genoeg op mijn bord, als men echt wil dat er iets gaat gebeuren dan geloof ik er in, dat het vanzelf wel goed komt.

  Ik ben meer van de radio, en ik bak nu pannenkoeken en wat denk je: op de radio gaat het over mensen die kabouters zien en er was een wetenschapper en die had het over een vondst op een buitenland eiland van onverklaarbare kleine mensjes, maar ik beluister het met een half oor, ik doe meestal vier dingen tegelijk. Fijne avond.

 3. Ook een bekende truc van astrologen en helderzienden is dat ze algemeenheden zeggen die zowat voor elk mens gelden.
  Ik ben heel lang geleden eens bij een helderziende geweest, die zei dat ik een vrouw zou ontmoeten die veel gezelligheid in mijn leven zou brengen. Nou, ik heb inderdaad een vrouw ontmoet, maar zowat iedere man ontmoet vroeg of laat wel een vrouw, dus dat zegt niet veel, maar in ieder geval: erg gezellig is het niet geworden, het was tien jaar lang zowat niks anders dan ruzie.
  Waarmee ik verder niks verkeerds wil zeggen van de vrouw die over jou dingen zei die wel klopten, zij kan best een betrouwbare helderziende zijn. Ook een fijne avond.

 4. Haike Lange

  Ik denk dat er nog iets anders mee speelt, namelijk onvoorwaardelijke liefde, en het respecteren van de “vrije wil”. Ik denk niet dat er vanuit de Geestelijke wereld gezegd wordt, “Dit mag jij wel, en dat mag jij niet” tegen ons mensen. Dan zou die vrije wil namelijk niet gerespecteerd worden.

  Dus wanneer jij van mening bent dat je een ander een vuurwapen tegen zijn slaap moet zetten, dan kan dat. Dat die daad weer consequentie’s heeft voor je eigen leven, zelfs in een volgende incarnatie, is voor mij wel klinkklaar. Je kunt het wel doen, maar alles dient ook weer afgerekend te worden.
  Daarmee is volgens mij ook de vraag beantwoord die Steiner stelt; het is gewoon simpel de menselijke Geest die besluit kanonnen en gasmaskers te maken, ga je dat lopen ontkennen, dan ben je bezig je eigen verantwoording af te schuiven, weg te duwen, te onderdrukken…. enz….

 5. Ik ben het geheel met je eens. Alle daden hebben voor onszelf consequenties. Maar juist daardoor voelt men zich in zekere zin toch onvrijer dan een materialist die meent dat zijn eigen daden voor hemzelf geen gevolgen hebben. De vorig jaar overleden Frank Polling, die een blog bij de Volkskrant had en ook een eigen website, schreef eens: ‘Uiteindelijk heeft men alleen nog de vrijheid om het goede te doen.’ Dat vond ik wel een rake uitspraak.

  1. Haike Lange

   Ja aan de ene kant vind ik het ook een rake uitspraak, aan de andere kant bespeur ik bij mezelf de gedachte: “Waarop is die uitspraak van Frank gebaseerd? Is het op liefde of is het op angst?” Ik heb zijn blog nooit gevolg dus misschien ruk ik nu deze uitspraak helemaal uit zijn context, maar als het op angst is gebaseerd heeft het eerder een soort “tegeltjeswijsheid” in zich, in mijn belevenis. Zoals: Wie niets doet, kan geen fouten maken. Persoonlijk denk ik dat je dan de grootste fout maakt die je maken kan. Vooruit weet je toch niet of je het goed doet, dan kan alleen achteraf bekijken….

   1. Die uitspraak deed Frank in een reactie op een blog van mij bij de Volkskrant, maar die blogs zijn er niet meer en ik heb ze ook niet bewaard, dus ik kan het niet nalezen in wat voor context hij het schreef.
    Ik denk dat hij bedoelde: hoe meer inzicht men krijgt, hoe meer men ook inziet wat voor gevolgen de eigen daden hebben, niet alleen voor iemand zelf, maar ook voor de wereld buiten zichzelf. Men krijgt meer en meer inzicht wat voor schade men aanricht door zijn eigen fouten en dat bedoelt Frank Polling volgens mij met ‘Uiteindelijk heeft men alleen nog de vrijheid om het goede te doen.’

  1. Ja, ik had er wel iets over gehoord, maar deze link die u hier geeft was mij niet bekend. Ik moet zeggen dat het mij niet goed duidelijk is hoe het in het werk gaat om die oude weblogs te importeren, maar het kan me ook niet veel schelen. Ik heb niet veel interesse om die nog te lezen. De meeste citaten had ik overigens wel gekopieerd en vervolgens op mijn WordPressblog geplaatst. Maar de reacties erop heb ik niet meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s