Rudolf Steiner – Hoger inzicht/sprookjes/grenzen van de menselijke kennis (1)

Voor de weg die aangeduid wordt als het pad van hoger inzicht moet noodzakelijkerwijs bij velen het begrip maar zeer gering zijn. Want hier tegen komt alles in het geweer door wat er tegenwoordig aan sprookjes verteld wordt over “noodzakelijke grenzen” van de menselijke kennis. Men praat veel over ontwikkeling, maar als iemand zegt dat de kenvermogens welke de mens op zijn huidige standpunt heeft, geen afsluiting zijn, maar dat zij bewust verder ontwikkeld kunnen worden, dan ondervindt zo’n uitspraak ofwel volkomen twijfel of onverschilligheid. Men probeert steeds weer te bepalen, wat de mens naar gelang zijn vermogens in staat is te weten; dat hij door verhoging van zijn vermogens in staat is in nieuwe werelden door te dringen, dat willen velen niet toegeven.

Wordt vervolgd

Bron: GA 034 –  GRUNDLEGENDE AUFSÄTZE ZUR ANTHROPOSOPHIE UND BERICHTE aus den Zeitschriften «Luzifer» und «Lucifer – Gnosis»  (bladzijde 295)

3 gedachtes over “Rudolf Steiner – Hoger inzicht/sprookjes/grenzen van de menselijke kennis (1)

 1. Frans Wuijts

  Één van die nieuwe werelden is Steiners inzicht in de driegeleding van de maatschappij en de verbinding van de drie principes van de Frans Revolutie aan de maatschappelijke geleding waarin zij thuis horen: vrijheid in de cultuur, gelijkheid in het recht en broederschap/samenwerking in de economie.
  Het boek ‘De kernpunten van het sociale vraagstuk’ leent zich er actueel goed voor om er citaten uit te publiceren.

  1. Bedankt. Ja, dat boek maakte je mij al eens eerder op attent. Ik ben er echter nog niet aan toegekomen, omdat ik bezig was in GA 034, dat is een buitengewoon interessante serie artikelen, die in die tijdschriften Lucifer en Lucifer-Gnosis hebben gestaan. Verder heb ik GA 176 gelezen. Daar heb ik een paar bladzijden aangekruist, waarvan ik misschien ook nog enkele citaten plaats, maar dat weet ik nog niet zeker. Momenteel ben ik bezig in GA 219. Daarna begin ik met ‘De kernpunten van het sociale vraagstuk’.
   Wat let je overigens om op je eigen weblog wat citaten te plaatsen, of werkt dat spul van weblog.nl nog steeds niet? Ik zou het zeer interessant vinden om citaten te lezen bij anderen.

 2. Pingback: Grenzen van de menselijke kennis (1 van 2) – Sprookjes, twijfel, onverschilligheid – De grote Rudolf Steiner Citatensite

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s