Rudolf Steiner – Waarom komt men zo veel ruzie, conflicten, haat tegen? (6)

Wat antroposofie verkondigt zijn de grote, goddelijke gedachten die de wereld leiden en waarnaar het leven zich vormt en de mens zich ontwikkelt. Het zijn de wetten van het leven der ziel in het lichaam, van haar lot in de wereld. Met deze grote waarheden in overeenstemming leven bepaalt goedheid en gezondheid; er tegenin gaan heeft het kwaad en de ziekten tot gevolg. Hoe meer men doordringt in deze waarheden, des te meer ze tot werkzame krachten in de ziel worden. – Als men de antroposofie juist begrijpt, dan is men het eens wanneer gezegd wordt, dat het op het loutere weten, op de theoretische kennis niet aankomt, maar op het leven. Wie echter zou willen beweren dat hij zich daarom helemaal niet om de leringen zou hoeven te bekommeren, die zou juist de werkzaamheid van de voorstellingen, van de gedachten ontkennen, dat wil zeggen van datgene wat het leven van de ziel en de geest uitmaakt. Om een kracht werkzaam te doen worden, moet deze eerst aanwezig zijn. Als de goddelijke krachten, die in de diepten van de wereld de scheppende krachten zijn, ook in de mensenzielen de morele en gezondmakende machten moeten worden, dan moeten deze eerst hun intrek nemen in deze zielen. Niet om louter een begeerte naar weten te bevredigen, verspreidt de antroposofie bepaalde leringen, maar omdat zij daarmee de ware morele vooruitgang en niet minder de ware gezondheid van het leven wil bewerkstelligen.

Wordt vervolgd

Bron:  GA 034 –  GRUNDLEGENDE AUFSÄTZE ZUR ANTHROPOSOPHIE UND BERICHTE aus den Zeitschriften «Luzifer» und «Lucifer – Gnosis»  (bladzijde 178)

5 gedachtes over “Rudolf Steiner – Waarom komt men zo veel ruzie, conflicten, haat tegen? (6)

 1. Dit zijn tevens de gedachtes van Bruno Gröning uit het nog onvolledig vertaalde boek ‘Revolutie in de Geneeskunde’ [een medische documentatie van genezing langs geestelijke weg.Matthias Kamp[arts&auteur] heeft tot nu toe hoofdstuk 1-3 van ‘Eerherstel van een miskende’ vertaald. Lees er elke dag wat uit, zo leerzaam en nuttig. Het werkt vooral bij genezing langs geestelijke weg, maar ook gewoon voor het dagelijkse prettig gezond te leven. Ik ben agnost, geloof niet in een God maar wel zoekende in hetgeen ik op mijn eigen levensweg [Mijn Universiteit van het Leven] tegen ben gekomen. Ipv God lees ik dan ‘Mijn Innerlijk’, trouw aan jezelf zonder egoïsme, zoals de nacht volgt op de dag.
  Soort ontkoppeling van de snelheid van de moderne telecommunicatie en de inmense dagelijkse informatie uit alle delen van de wereld en voor mij nog alle info wbt het steeds boeiender NASA-nieuws en overige wetenschap. [Best lastig dat ontkoppelen, als je zo’n nieuwsgierig aagje als ik ben 😉 Internet als een soort snoepwinkel ziet voor al hetgeen ik geïnteresseerd in ben.Momenteel zoekende naar de gulden middenweg]
  Schijnt dat je je opvoeding in deze [veel nieuws en wetenschap e.d. blijven volgen. Geleerd van vader en de vele scholen] ergens moet reduceren. Zodat je de verbinding met jezelf terug kunt vinden, want ongemerkt begeven wij ons in een steeds grotere geestelijke onvrijheid.

  ~~~Citaat uit Revolutie in de geneeskunde: ‘ De mens op zich, voor zover hij zich van zijn gezonde zintuigen bedient, is het grootste en nauwkeurigste natuurkundig apparaat dat er bestaat en het is juist het grootste onheil van de nieuwe fysica dat men de experimenten als het ware heeft losgekoppeld van de mens. En alleen in hetgeen kunstmatige instrumenten laten zien, erkent men de natuur. Ja, door alleen met deze instrumenten te willen bewijzen wat de natuur kan presteren, wordt ze beperkt”~~~

  Een ontwikkeling die al veroordeeld werd door natuuronderzoeker en dichter Wolfgang Goethe.

  Zoals je ziet ben ik met een soort her-examen van mijn Universiteit van het Leven bezig. Om zolang mogelijk gezond door te kunnen stappen. Ben tenslotte aan mijn derde dertigste jaren begonnen. Wat kun je toch veel leren van de wijsheren!

  PS:wel wat veel geschreven, sorry. kwam zomaar aanwaaien. Je artikel maakt wat los.

  Im Harmonie mit dem Unendlichen [In harmonie met het oneindige]
  R.W. Trine

  1. Dank voor de reactie. Over Bruno Gröning heb ik wel eens wat gelezen; een zeer bijzonder persoon. Wist je overigens dat Steiner een groot Goethe-kenner was en ook jaren in het Goethe-archief te Weimar heeft gewerkt. Hij heeft ook veel over hem geschreven.
   R.W. Trine komt ook wel ergens in Steiners werk ter sprake, maar niet vaak.

 2. PS: snap even iets niet. Zie ik in je balkje boven Unfollow en denk uhhh kan dat nou. Dus druk op follow voor herstel. Nu krijg ik dus géén updates in mijn following van jou meer te zien. Grinnn zeker last van een herfstachtige zonnesteek, kan het even niet meer volgen. Hopelijk ontvang ik nog wel je nieuwe wijze blogs, is nog maar de vraag??? 🙂

  1. Ja, ik snap het ook niet precies. Er zijn twee soorten abonnees: 1. de WordPress-abonnees, daarvan ben jij de enige; en 2. de e-mailabonnees waarvan ik 9 heb.
   Merkwaardig genoeg kreeg ik nu een mail, dat jij je geabonneerd hebt, terwijl je dat al was. Maar de melding van jou abonnement is nu bij mij in de lijst verdwenen. Nu ja, wacht maar even af. Als je geen updates van mijn blogs meer ontvangt, dan kun je altijd nog e-mailabonnee worden. Dat kan rechtsboven op de blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s