Rudolf Steiner – Moet men zich van alle kritiek onthouden? (4)

Woorden en gedachten die smart teweegbrengen zijn als scherpe pijlen die van ons uitgaan. En aan de punt van de pijl vindt de goddelijke stem een hindernis; hij stuit terug en blijft onmerkbaar. Woorden en gedachten echter die van liefde vervuld zijn, openen zich als bloemenkransen naar buiten, die zacht de andere wezens omsluiten; en bij hen vindt de stem van hogere machten de weg open om tot de wereld door te dringen. Alleen daardoor wordt hij voor ons hoorbaar.

Ten tweede: is men echter genoodzaakt smart te veroorzaken, heeft men misschien zelfs de plicht daartoe als rechter of criticus, dan geldt de wet niet minder. Ook de smart waartoe men gedwongen is, remt de ontwikkeling. Men moet de zaak dan als zijn karma zien. Want als men zich aan die verplichting zou willen onttrekken, om de eigen ontwikkeling te bevorderen, dan zou men uit zelfzucht handelen en daardoor zou men de ontwikkeling in de meeste gevallen meer ophouden dan men ze door het onttrekken aan het veroorzaken van verdriet bevordert.

Wordt vervolgd

Bron: GA 034 –  GRUNDLEGENDE AUFSÄTZE ZUR ANTHROPOSOPHIE UND BERICHTE aus den Zeitschriften «Luzifer» und «Lucifer – Gnosis»  (bladzijde 389-390)

4 gedachtes over “Rudolf Steiner – Moet men zich van alle kritiek onthouden? (4)

 1. Haike Lange

  Dat laatste stukje komt er dus op neer dat je de situatie waar je in zit volledig accepteert, zonder je als slachtoffer te gaan gedragen of op te gaan stellen. Zo denk ik er zelf ook heel sterk over, ik ben blij dat ik dat nu ook bij Steiner tegen kom. Dat steunt me in mijn gedachten en motivatie om door te gaan. Dank voor het vertalen Ridzerd!!

  1. Ook bedankt, Haike. Men komt in het werk van Steiner heel vaak tegen hoe belangrijk het terughouden van kritiek is en ik heb dit lange tijd maar half begrepen. Maar in deze tekst, die ik nog maar kort geleden gevonden heb, legt hij het naar mijn mening zelfs beter uit dan in zijn bekende hoofdwerken als Geheimwissenschaft enz.

 2. Haike Lange

  Ik lees niet dat je terug moet houden in het geven van kritiek, maar dat het gaat om de manier waarop je de kritiek geeft, aan de ander….

  1. Ja, dat ben ik geheel met je eens. Er wordt niet bedoeld dat men kritiek moet terughouden in de zin dat men zichzelf blind maakt voor het foute en verkeerde enz. Het komt er eigenlijk op neer dat men het verkeerde enz. wel scherp ziet, maar er dan niet op gaat kritiseren en het op hatelijke wijze gaat afkraken, maar het probeert te bekijken met wat Steiner noemt ‘begripvolle tolerantie.’
   In fragment 2 van deze tekst zegt hij het ook duidelijk:
   ‘Onthouding van kritiek betekent volstrekt niet, dat men onverschillig aan het slechte, verkeerde enz. voorbijgaat en alles laat zoals het is. Men moet alleen proberen het slechte in dezelfde mate vanuit zijn oorzaken te begrijpen, zoals men het goede begrijpt.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s