Rudolf Steiner – Antroposofie – Moraal – Egoïsme (4)

Wanneer er zich nu in het menselijke organisme een ontstekingsproces vormt, wordt het gehele organisme door koorts doortrokken, het gehele organisme wordt door ziekte gegrepen. Vertalen wij dit naar het aardeorganisme, dan kunnen we zeggen, dat het waar is wat het occultisme beweert: dat als ergens op de aarde een immorele daad wordt begaan, dat voor het totale aardeorganisme hetzelfde is als voor de mensen een kleine etterbult aan het menselijk lichaam, die het gehele organisme ziek maakt. Zodat, als een diefstal op aarde gepleegd wordt, de uitwerking daarvan is dat de gehele aarde een soort koorts oploopt. Dat is niet slechts vergelijkenderwijs gezegd, maar het is diep gefundeerd. Onder alle immoraliteit lijdt het gehele aardeorganisme en wij kunnen als afzonderlijke mens niets immoreels doen zonder dat de gehele aarde mede schade wordt toegebracht. Dat is in wezen een zeer eenvoudige gedachte, maar het is voor de mensen moeilijk te bevatten.

Maar de mensen, die het niet geloven willen, moeten het maar afwachten. Men zou eens moeten proberen zulke gedachten onze cultuur in te prenten, met zulke gedachten te appelleren aan het menselijk hart, het menselijk geweten: Wanneer ergens immorele handelingen worden begaan, dan zijn die voor de gehele aarde een soort etterbuil en maken het aardeorganisme ziek-, en de ervaring zal aantonen, dat in zulke inzichten ontzaglijke morele impulsen liggen.

Men kan nog zo veel moraal prediken, dat zal de mensen niet helpen. Maar zulke inzichten zouden de mensen niet enkel als kennis opnemen, maar zouden, als ze in de cultuurontwikkeling doordringen, als ze al in het kinderlijke gemoed gegoten zouden worden, een enorme morele impuls geven.

Want alle moraalpreken hebben voor het menselijk gemoed toch niets zeer overweldigends, overtuigends. Het is toch zoals Schopenhauer zegt, dat moraal preken gemakkelijk is, maar moraal grondvesten moeilijk.

Wordt vervolgd

Bron: GA 127 – Die Bedeutung der Geistesforschung für das sittliche Handeln – Bielefeld, 6 maart 1911

Advertentie

3 gedachtes over “Rudolf Steiner – Antroposofie – Moraal – Egoïsme (4)

 1. Belangwekkend citaat! Voor politici, bestuurders, ondernemers, milieugroepen en consumenten. Voor iedereen.
  Bij elk besluit dat zij als zodanig nemen, zou dit beeld voor ogen moeten staan: in hoeverre draagt het bij aan de gezondheid van de aarde dan wel doet dit daar afbreuk aan.

 2. Sara

  Voor mij is dit zo klaar als een klontje. Ik kan het soms niet nalaten moraal te preken, wetend dat het niet echt helpt. Maar hoe dan? Hoe kan’t dat ik dit snap en vele anderen niet? Ik ben maar een gewoon mens, met een gewone baan, opgroeiende kinderen. Hoe kan ik bijdragen, behalve zelf zo zuiver mogelijk te leven, om mensen bewuster te laten worden. Blijkbaar heb ik erg die drang, een kentering zodat alles weer dynamischer en gezonder wordt. Net als Steiner die vaak vermoeid op fotoos te zien in, wordt ik wel eens moedeloos en dof. Deze tijd is wel bijzonder, er worden kansen geboden nu veel boven tafel komt. Van elke crisis veer ik op…. zal het nu toch gaan gebeuren of moeten we nog 3000 jaar wachten?

 3. @Frans Wuijts en @Sara

  Maar toch is het in feite maar moeilijk te bevatten. Als het gaat om bijvoorbeeld milieu, landbouw, bio-industrie enzovoort, dan zien de mensen over het algemeen wel in wat goed is en wat niet. Maar dat men door elke immorele daad, bijvoorbeeld een leugen of een diefstal schade aanricht aan het gehele aardeorganisme, dat is zelfs voor mij als antroposoof toch maar moeilijk in te zien.

  Ik ben wel overtuigd dat het zo is, maar Steiner zegt niet voor niets: ‘Dat is in wezen een zeer eenvoudige gedachte, maar het is voor de mensen moeilijk te bevatten.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s