10 gedachtes over “Hasta la vista

 1. Goed dat je ‘voorlopig’ schrijft. Dan kunnen we binnenkort gelukkig nog wel weer wat verwachten.
  Trouwens, heb je ‘De kernpunten van het sociale vraagstuk’? Over de maatschappelijke driegeleding. Daar staat een keur aan mogelijkheden in voor goede citaten, die jou – en ook anderen – zullen kunnen aanspreken; ook vanwege de actualiteit ervan.

  1. Ja, ik heb dat boek in het Duits al heel lang. Ik kon er toentertijd niet goed doorheen komen, maar ik heb inmiddels wel wat beter Duits geleerd, dus het is mogelijk dat het nu beter zou gaan. Ik wil wel geloven dat er veel goede citaten in staan, want een ander boekje ‘Antroposofie en het sociale vraagstuk’ (drie artikelen uit GA34) vond ik ook schitterend en heb daar ook wel eens wat citaten uit geplaatst. Zoals deze twee, die ik erg goed vind.

   https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2011/03/14/rudolf-steiner-slecht-gebouwde-bruggen-storten-in-sociale-knoeierij-doet-mensen-instorten/

   https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2011/01/08/rudolf-steiner-ellende-nood-en-armoede/

 2. Anoniem

  Jammer, het was altijd zo’n mooi begin van de dag. Dat zal ik nu even moeten missen. Er zal vast wel weer eens wat langs komen, hoop ik.
  Groet,
  Mirthe

  1. Bedankt, ja, ik lees vrijwel dagelijks Steiner dus er komt vast wel weer wat.
   Maar ook lang niet alles lijkt mij geschikt om hier neer te zetten. Zo trof ik vorige week een citaat waarin Steiner zegt dat vegetarische voeding wel geschikt is voor artsen en advocaten, maar niet voor technici, bankiers, kooplieden en andere beroepen waarbij veel rekenwerk komt kijken. Hij legt dat ook wel verder uit en ik vind het ook zeer interessant, maar het is wel een bewering waar veel lezers zich rot om lachen en die ze goed kunnen gebruiken om de hele antroposofie belachelijk te maken.

   Groet,
   Ridzerd

 3. Ik ben dan wel benieuwd naar zijn uitleg. We hebben immers kortgeleden kunnen vernemen dat regelmatig vlees eten mensen ‘hufterig’ en minder sociaal kan maken. Maar de relatie tussen rekenen en vlees eten kan ik niet meteen vatten. Heeft het iets met empathie van doen? Word je meer empathisch door minder vlees te eten? Verklap het maar eens……

 4. Ik heb het citaat al gevonden, maar het is voor de context en het goede begrip beter de hele voordracht te lezen.
  ‘Die vegetarische Ernährung ist ausgezeichnet für Arzte und
  Juristen, die dadurch viel eher ihre Patienten beziehungsweise die
  Geschäfte ihrer Klienten durchschauen werden, aber sie ist nicht
  das Richtige für Bankiers, Industrielle, Techniker, Handelsleute,
  kurz für all dasjenige, was mit einer Arbeit des Berechnens im
  Zusammenhang steht. Man verliert dadurch nämlich die physische
  Kombinationsfähigkeit. Deshalb sollte der Vegetarismus niemals
  so allgemein angepriesen werden, wie das oft in der Welt
  geschieht. Auch ist es möglich, daß man einen solchen Körper
  durch Vererbung bekommen hat, der den Vegetarismus überhaupt
  nicht ertragen kann. Dann sollte man eben nicht nach den höheren
  Übungen streben wollen’.

  1. Dit fragment wat je hier geplaatst hebt was precies de tekst die ik vorige week aanvankelijk van plan was te plaatsen. Ik had het ook al vertaald.
   Ik kopieer het hier even:

   “De vegetarische voeding die slechts uit fysieke en etherische bestanddelen bestaat, ondersteunt het scheppen van grote, omvattende beelden en geeft daardoor meer inzicht, die de zaken beter laat overzien, zonder te veel te overdenken en af te wegen. Er wordt ook door de vegetarische voeding zuivere zonnesubstantie in ons opgenomen. De grotere inspanning welke nodig is om de plantaardige voeding te verteren, put niet de krachten uit, maar roept integendeel geestelijke krachten op, zoals het immers altijd is: hoe meer men zich voor een goede zaak afslooft, hoe meer kracht men verkrijgt.

   De vegetarische voeding is uitstekend voor artsen en juristen, die daardoor veel eerder hun patiënten respectievelijk de zaken van hun cliënten kunnen doorzien, maar zij is niet het juiste voor bankiers, industriëlen, technici, handelslieden, kortom voor alles wat met rekenwerk in verband staat. Men verliest daardoor namelijk het fysieke combinatievermogen. Daarom zou het vegetarisme nooit zo algemeen aangeprezen moeten worden, zoals het vaak in de wereld gebeurt. Ook is het mogelijk dat men door erfelijkheid een lichamelijk organisme heeft gekregen, dat het vegetarisme helemaal niet verdragen kan.”
   Bron: GA 266a – Stuttgart, 13 augustus 1908 (bladzijde 416)

   Ik heb er echter van af gezien om deze te plaatsen, omdat het inderdaad beter is om de hele context te lezen. Men zag het gisteren ook weer bij Pauw en Witteman. Ik heb het niet goed gehoord, want ik was wat anders aan het doen, maar in ieder geval had iemand het over het verband tussen vleesvoeding en agressief gedrag. Daar werd zeer lacherig op gereageerd. Men vond het duidelijk maar grote onzin.

 5. Anna

  Meneer van Dijk, als ‘ze’ bij bovengenoemd tv-programma hun tanden bloot lachten, is het punt wel gemaakt denk ik. Maar wellicht heeft het gelach te maken met de recentelijke affaire van een hoogleraar cognitieve psychologie die van fraude is beticht en op non-actief is gesteld. Ik meen dat hij gelinkt is aan het onderzoek naar de samenhang tussen vleesconsumptie en agressief gedrag. In de beproeving van een mens schuilt een zekere schoonheid, maar levert ook vermaak op voor velen.

  1. Het leek me toch dat men niet om die hoogleraar zat te lachen, maar om het verband dat er werd gelegd tussen vleesvoeding en agressief gedrag. Maar zoals gezegd, ik heb het niet goed gevolgd, dus het kan best zijn dat het is zoals je schrijft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s