Degenen die ervaring hebben, weten dat het een ontzaglijke werking heeft als het lukt het volgende tot stand te brengen. De mens heeft honderden en honderden meningen. Het is echter zeer onbelangrijk of A of B over een aangelegenheid iets meent. De wijze meent iets en de dwaas ook. Ieder houdt zijn eigen mening voor oneindig belangrijk, en deze mening wil hij vooral laten gelden. Vandaar dat u zo vaak mensen hoort zeggen: ik geloof dit, ik geloof dat.
Wordt vervolgd
Bron: GA 266a – Berlijn, 21 februari 1904 (bladzijde 41)
Zo een stelling roept de vraag op waarom de meningen van Steiner belangrijker worden gevonden dan die van een ander? Mogelijk ook omdat ze ‘geloof’ geworden zijn?
Dat is een interessante opmerking die je hier maakt. Voor velen is de hele wereldbeschouwing van Steiner inderdaad ‘een mening’. Ze zien Steiner als een man met een rijke fantasie, die hier en daar veel gelezen heeft over andere religies en wereldbeschouwingen en er zelf nog wat bij bedacht heeft. Het wordt dus inderdaad als een ‘subjectieve opvatting’ gezien zoals Frans Wuijts hieronder ook al schrijft. De hele antroposofie zou dus een ‘eigen waarheid’ zijn. (Ik heb daarover in vijf blogs van 2 t/m 6 augustus ook vijf korte teksten van Steiner geplaatst met de titel ‘Eigen waarheid bestaat niet.’) Dat de hele antroposofie echter helemaal geen eigen waarheid, geen subjectieve mening en geen geloof is, dat is eigenlijk heel moeilijk duidelijk te maken. Het is Steiner helemaal niet te doen om zijn eigen persoonlijke mening of voorkeur. Het ging hem om de waarheid en niets dan de waarheid en hij streefde ernaar om over de bovenzinnelijke wereld met even grote exactheid en logica te spreken als een wiskundige over wiskunde. Dat wil echter niet zeggen, dat hij geen vergissingen kan hebben gemaakt. Iemand kan een vergevorderd helderziende zijn en toch in details iets fout zien of fout weergeven, evenals een groot wis- of natuurkundige veel kan inzien en begrijpen, maar in details zich toch kan vergissen.
@Wim Dozijn
Mijn mening is dat een mening een subjectieve opvatting is of wel ‘doxa’. De oude Griekse filosofen kenden al het verschil tussen ‘doxa’ en ‘epistèmè’ (weten, zuivere ideeën). Met de kennis van nu, wat wij nu weten, zouden zij de bijdragen van Rudolf Steiner ‘epistèmè’ hebben genoemd, denk ik.
@Wim Duzijn
Verontschuldiging voor de foutieve weergave van je naam. Misschien dacht ik aan ‘Er gaan 13 meningen in een Duzijn’.