Rudolf Steiner – Eine recht dicke Dummheit und ein furchtbarer Aberglaube…

Vandaag de dag moet de antroposofie zich nog laten welgevallen om door de gangbare, officiële wetenschap, die men misschien ook de “antisofie” zou kunnen noemen, voor een grote domheid en een vreselijk bijgeloof uitgemaakt te worden.

Bron: GA 102 – Berlijn 15 februari 1908 (bladzijde 45)

4 gedachtes over “Rudolf Steiner – Eine recht dicke Dummheit und ein furchtbarer Aberglaube…

 1. Het woordje ‘bijgeloof’ veronderstelt dat er een echt ‘goed’ geloof is. Wijst er op dat veel wetenschappers de (voor)oordelen van conservatieve religieuze mensen overnemen.

  1. Inderdaad, in feite is het materialisme ook maar een geloof c.q bijgeloof.
   Zoals je weet noemde Gerard Reve het materialisme ‘de oudste, primitiefste en meest barbaarse van alle godsdiensten’ en ‘de neurose der stadsmensen.’

 2. Anna

  Fantastisch titel, al zeg ik het zelf. Klinkt krachtig in het Duits. Goed dat u deze titel niet naar het Nederlands hebt omgezet. Maar veel is er 100 jaar later niet veranderd. Of toch wel. Duurzaamheid is tegenwoordig hip en je zit allerlei mooie ondernemingen in de samenleving waar niet het etiketje antroposofie aanhangt en die zich ook richten op een betere wereld.

  1. Een aardig voorbeeld van iets waar niet direct het etiketje antroposofie aan hangt, maar uiteindelijk wel uit de antroposofie is voortgekomen is het oude hoofdkantoor van de ING Bank te Amsterdam.

   Die organische architectuur, daarvan is Steiner de grondlegger, hoewel hij niet de enige is. Er zijn er meer: Gaudi en nog een ander, ik ben de naam vergeten.

   Ook in Sneek staat een klein ING kantoor in die bouwstijl. En ook het grote gebouw van de Gasunie in Groningen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s