Rudolf Steiner – Praktische denkscholing

Er zijn drie dingen in aanmerking te nemen als de mens werkelijk een scholing in de zin van praktisch denken op zich wil nemen: ten eerste moet de mens interesse ontwikkelen voor de hem omgevende uiterlijke werkelijkheid, interesse ter zake van feiten en objecten. Interesse in de wereld om ons heen, dat is het toverwoord voor de denkscholing. Lust en liefde voor wat we doen, dat is het tweede. En voldoening in hetgeen waarover we nadenken, dat is het derde. Wie deze drie dingen inziet: belangstelling voor de omgeving, lust en liefde voor wat we doen en plezier in het nadenken, die zal spoedig vinden dat dit de belangrijkste eisen zijn, die aan een praktische ontwikkeling van het denken te stellen zijn.

Bron: GA 057 – Berlijn 11 februari 1909 (Bladzijde 252)

Met dank aan John Wervenbos, een groot kenner der antroposofie, die mij al een tijd geleden deze tekst en nog enkele andere fragmenten uit deze voordracht stuurde. Overigens vraag ik mij af wat er met hem is, want hij heeft sinds 18 april niets meer op zijn blog gepubliceerd, hoewel hij bezig was met een vertaling en van plan was daaruit elke week een stuk op zijn blog te plaatsen. Ik heb hem ook een mailtje gestuurd naar verschillende e-mailadressen, maar geen antwoord ontvangen.

6 gedachtes over “Rudolf Steiner – Praktische denkscholing

    1. Natuurlijk, dat is een zeer belangrijk onderwerp om over na te denken. Maar het gaat in dit citaat van Steiner niet zozeer om waarover men nadenkt, maar over de manier om tot praktisch denken te komen.

  1. Beste mijnheer Van Dijk,
    Ik weet ook niet wat er met John Wervenbos is, maar ik heb eerder ervaren dat hij plotseling en onaangekondigd soms wel twee tot zes maanden afwezig kan zijn. Dus reken ik erop dat hij binnen enige tijd weer wat van zich zal laten horen, dat hoop ik tenminste. Want ik wil niet aan erge dingen denken. Misschien is hij wel naar het zonnige zuiden afgereisd, omdat het weer in Nederland hem deze zomer niet aanstaat… Hij woont hier niet ver vandaan, aan de overkant van de Maas. Ik heb hem alleen nog nooit bezocht, en al die tijd heb ik hem ook niet ergens anders in Rotterdam gezien.

    1. Beste heer Gastkemper, Ja dat was mij ook wel opgevallen dat hij wel eerder maandenlang afwezig was. Ik heb hem toen de laatste keer dat hij weer terug op het web was ook wel gevraagd of hij ziek was geweest, maar hij zei van niet. Wat dan wel de reden is zei hij ook niet. Nu ja, ik hoop ook dat wij binnen enige tijd weer wat van hem horen. In ieder geval bedankt voor uw antwoord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s