6 gedachtes over “Voorlopig geen Steiner citaten

 1. Hè, wat jammer, ik genoot steeds weer van je pareltjes. Juist de korte citaten gaven overdenking voor de hele dag. Dat vind je verder nergens. Veel dank dus voor de citaten die je hier geplaatst hebt. Misschien brengt een tijdje rust nieuwe impulsen.
  Hartelijke groet,
  Mirthe

  1. Bedankt. Een compliment is een zonnestraal verpakt in woorden. Het is mogelijk dat ik dit citaat van een zekere Robert Orben al eerder heb geschreven; mijn geheugen is niet meer wat het geweest is (en dat was ook al niet veel).
   Dat is inderdaad wel een voordeel van korte citaten, dat het meer in gedachten blijft. Het komt als het ware krachtiger over dan heel lange epistels. En het blijft beter in het geheugen. Daar komt nog bij dat veel lezers bij lange stukken al snel afhaken. Ook daarom probeer ik het zo kort mogelijk te houden.
   In feite kom ik vaak genoeg nog goede citaten van Steiner tegen, maar lang niet alles lijkt mij geschikt om hier neer te zetten. Men moet voor een algemeen lezerspubliek zo weinig mogelijk met antroposofisch jargon aankomen als etherlichaam, astraallichaam, bewustzijnsziel, wezensleden enz. Alleen daarom al vallen veel citaten van Steiner af om hier neer te zetten. Want de hele antroposofie wordt door velen toch al een rare fantasterij gevonden en dat wil ik uiteraard niet in de hand werken. Daar komt nog bij dat niet alle citaten geschikt zijn om uit de context te halen, omdat ze dan misschien verkeerd begrepen worden.
   Maar ik lees vrijwel dagelijks Steiner, dus ik kom vast wel weer iets tegen dat wel geschikt is.

   Hartelijke groet,
   Ridzerd

 2. Zomerreces? Vind het wel een beetje jammer, maar je muziekkeuze is ook heel smaakvol! Ik schrik helemaal niet van steineriaanse vaktermen, desnoods verwijs je toch naar ‘De wetenschap van de geheimen der ziel’…

  1. Bedankt, Jurjen, ik weet dat jij niet van Steineriaanse vaktermen schrikt, want jij weet er veel van, dat is me vaak opgevallen, met name bij je reacties op Middernachtszon. Maar vermoedelijk zijn er ook veel niet-antroposofische lezers en dan lijkt het mij beter om niet met allerlei aan te komen, waarvoor ze eerst veel andere dingen moeten lezen. Ik heb de bron van de teksten er altijd bij staan. Ieder die dat wil, kan daar dan wel verder lezen. Jammer is wel dat veel verwijzingen alleen in het Duits op internet staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s