Wat het goede wordt genoemd, is niet datgene wat de mens moet, doch wat hij wil.

Wie naar idealen van verheven  grootsheid streeft, doet dit, omdat zij de inhoud van zijn wezen uitmaken. De verwezenlijking zal voor hem een genot betekenen, waartegenover de lust, die de armzaligheid in de bevrediging van alledaagse verlangens smaakt, gering te achten is. Idealisten zwelgen geestelijk in genot bij het in praktijk brengen van hun idealen.

Wie de lust aan bevrediging van het menselijk begeren wil uitroeien, moet de mens eerst tot slaaf maken, die niet handelt, omdat hij wil, doch slechts omdat hij moet. Want het bereiken van wat wordt gewild, bereidt lust. Wat het goede wordt genoemd, is niet datgene wat de mens moet, doch wat hij wil, wanneer hij de volle, ware aard van zijn menselijke natuur tot ontplooiing brengt. Wie dit niet erkent, moet eerst bij de mens uitdrijven wat deze zelf wil en hem vervolgens van buiten af laten voorschrijven, wat hij zijn wil als inhoud te geven heeft.

Bron: Rudolf Steiner – GA 4 – De filosofie der vrijheid  – 1894

6 gedachtes over “Wat het goede wordt genoemd, is niet datgene wat de mens moet, doch wat hij wil.

  1. Alles wat Steiner zegt is waar 😉 Nee, grapje, men moet natuurlijk niet alles maar zomaar aannemen, maar alles wat Steiner beweert neem ik wel serieus en beschouw ik als belangrijk en het overdenken langer dan 5 seconden waard.

  1. Ja, ik moet er zelf ook nog maar eens over nadenken, maar Steiner bedoelt hier volgens mij ongeveer dat men het goede moet doen omdat men het wil en niet omdat men het beschouwt als een plicht waar men zich met tegenzin aan onderwerpt.
   Ik kom inderdaad van de Volkskrant. Ik had daar twee blogs en deze WordPress blog is er een soort mix van.

 1. Ik zat juist te kauwen op die lust en het begeren.

  Wat ben ik dan toch een gelukkige ziel, ik ben al blij als mijn huis doorgaanbaar is, er eten op het bord ligt en ik van wat harmonie mag genieten, verder leg ik geen lat, ik vind dit al ultiem geluk.

  Verder doe ik alleen wat prettig aanvoelt en de rest laat ik varen.

  Oh, leuk ook van de VK, wel jammer dat het stopt.

  1. Eerlijk gezegd vind ik het niet jammer dat VK blog stopt. Bij WordPress heb je veel meer mogelijkheden om er een leuk uitziende blog van te maken. Wel had ik bij VK blog meer lezers dan hier, maar misschien verandert dat in de loop der tijd wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s