Vraagteken

Men maakt dikwijls met betrekking tot reïncarnatie de volgende tegenwerping: Als de mens zijn opgave op aarde vervuld heeft, dan kent hij die; waarom moet hij dan weer opnieuw komen? – De tegenwerping zou juist zijn, als de mens op dezelfde aarde zou terugkomen. Maar omdat hij in de regel pas in de loop van circa 1000 jaar terugkomt, vindt hij een nieuwe natuur, een nieuwe aarde en mensheid, want zij hebben zich ontwikkeld, en zo kan hij iedere keer iets nieuws leren en een nieuwe opdracht vervullen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 094 – Parijs, 17 juni 1906 (bladzijde 76)

Dit is weer zo’n punt in het werk van Steiner, dat ik nooit goed begrepen heb. Het is natuurlijk waar dat de hele wereld in 1000 jaar totaal verandert en dat men daardoor ook andere dingen kan leren en meemaken. Maar om nieuwe dingen te leren is het toch helemaal niet nodig dat de aarde veranderd is. Er zijn immers talloze verschillende mogelijkheden om iets nieuws te leren. Stel dat men meteen na de dood zou worden wedergeboren, dan zou men toch ook talloze andere ervaringen kunnen hebben? Steiner doet het hier voorkomen of de hele aarde eerst veranderd moet zijn voordat men weer iets nieuws kan leren. Alleen al doordat men bijvoorbeeld andere talenten heeft of een ander beroep of andere hobby’s, of in een ander werelddeel wordt geboren, of in rijkdom of in armoede wordt geboren, alleen daardoor al heeft men heel verschillende ervaringen en daarbij hoeft men niet eerst honderden of duizend jaar verder te zijn, zodat de wereld veranderd is.

5 gedachtes over “Vraagteken

  1. Anna

    Beste meneer van Dijk, de gedachten die u hier hebt neergezet zijn ook een waarheid. Ik ga er nu van uit dat een menselijk wezen vaker dan eens in de 1000 jaar wederkeert op deze aarde.

    Petweer hier. En bij u in Friesland?

    Vriendelijke groet!

  2. Goedemorgen, vrouw Anna, volgens Steiner wordt de mens in de regel twee maal in 2160 jaar geboren, afwisselend als man of vrouw. Maar hier zijn ook veel uitzonderingen op. Die 2160 jaar hangt samen met het zogenaamde lentepunt van de zon, dat verschuift door de twaalf sterrenbeelden van het heelal. In elke sterrenbeeld verschuift het lentepunt van de zon ongeveer 2160 jaar en hierdoor wordt de aard van de cultuur, de geestelijke sfeer van een tijdperk bepaald.

    Ja, het weer is hier ook prut met peren, maar volgens Piet Paulusma wordt het morgen warm.

  3. Hallo Ridzerd,

    Ik denk dat Steiner hier één van vele gezichtspunten geeft. Dit is niet het enige en doorslaggevende. Door steeds opnieuw met een levend denken vanuit andere invalshoeken te kijken naar een thema trachtte hij te voorkomen dat inzichten zouden verschralen tot definities of verkalkte leerstellingen. Dat is voor jou toch niks nieuws.
    Frans

    1. Hallo Frans,
      Ja, dat is inderdaad niks nieuws voor mij, maar Steiner zegt hier wel heel stellig, dat die tegenwerping juist zou zijn, als de mens op dezelfde aarde zou terugkomen. Maar goed, het is best mogelijk dat hij het anders gezegd heeft, want deze tekst komt uit voordrachten die door Edouard Schuré achteraf uit het geheugen zijn opgetekend, dus niet aan de hand van stenografieën.

  4. Pingback: Reïncarnatie/Tegenwerping | De grote Rudolf Steiner Citatensite

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s