Rudolf Steiner – Gemakzucht

De gemakzucht behoort tot de meest verspreide eigenschappen van de tegenwoordige mensheid. Als wij de vraag stellen : hoe komt het dat de meeste mensen dit of dat niét doen ? Gemakzucht is het. Of we nu de belangrijkste zaken of de onbenulligste beschouwen : gemakzucht is het die het ganse mensenleven doordringt. De hang naar het oude, vertrouwde, het zich niet kunnen losmaken van het oude, dat is een hangen blijven aan de gemakzucht.

Bron: GA 140 – Linz 26 januari 1913

 

3 gedachtes over “Rudolf Steiner – Gemakzucht

  1. Helemaal mee eens. Mensen (maar ook dieren) zijn nu eenmaal liever lui dan moe, kwestie van zo zuinig mogelijk met je energie omgaan. En ook geen risico’s nemen, kwestie van kans op overleven verhogen. Gelukkig zijn er wel een heleboel individuen die vaak het voortouw nemen, iets nieuws proberen, anders zou het maar een saaie boel zijn. Aan de andere kant: zijn we nou zo veel gelukkiger (met onze computers, contactlenzen, mobieltjes, vakantiereizen en condooms) dan in, pakweg, 1913?

  2. blutch1

    Wat de contactlenzen betreft kan ik wel antwoord geven. Daar zijn we zeer veel ongelukkiger mee geworden. Nu zien we nl allemaal oneffenheden, rimpeltjes, pukkels enz. die vroeger helemaal niet gezien werden.;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s