Rudolf Steiner – Der Meister hat es gesagt.

Als er verteld wordt, dat het in de oude Griekse mysterieschool van Pythagoras een vaste uitdrukking was: ‘De meester heeft het gezegd!’ dan betekende dat nooit: de meester heeft het gezegd, dus geloven we het! – maar het betekende bij zijn leerlingen het volgende: de meester heeft het gezegd, dus is het voor ons een aansporing daarover na te denken; wij zullen zien hoe ver we daar mee komen als we onze krachten in beweging zetten! ‘Geloven’ hoeft niet altijd een blind geloof te zijn. Wie in vertrouwen van iemand mededelingen uit het geestesonderzoek opneemt, hoeft dat niet met een blind geloof te doen; hij kan bijvoorbeeld erachter gekomen zijn, dat de mens, die zoiets zegt, de dingen ernstig neemt, dat hij de mededelingen in nauwgezet logische vormen brengt, dat hij op ander gebieden, die de gelovige in staat is na te gaan, logisch is en geen domme onzin kletst.

Daardoor kan de leerling juist door de inachtneming van dingen, die hij kan volgen, het gerechtvaardigde geloof hebben, dat de betreffende ook, als hij over andere voor de gelovige nog onbekende dingen spreekt, op een even zekere bodem staat.

Bron: Die Askese und die krankheit  – GA 58 –  Berlijn 11 november 1909

Pythagoras (ca. 572 v.Chr. - ca. 500 v.Chr.)

5 gedachtes over “Rudolf Steiner – Der Meister hat es gesagt.

  1. @John

    Ja, het is ongelooflijk wat men allemaal op internet kan vinden. Eigenlijk is het een superencyclopedie. Jaren geleden heb ik mij aan de deur de Algemene Winkler Prins aan laten smeren. Die heb ik nu echt niet meer nodig. Ik heb hem trouwens toch maar heel weinig gebruikt, die had ik beter nooit kunnen kopen. Misschien zet ik hem wel op Marktplaats: gratis af te halen.

  2. Jurj3n

    @ Ridzerd

    In het verleden gaf het Platform voor Antroposofie (studiecentrum in Leeuwarden) een halfjaarlijks boekje (zg. boekje van Ytsen) uit met daarin alle activiteiten. Dit was nogal intensief en duur en deze website is een prima alternatief. Je mag mijn vorige reactie trouwens opvatten als uitnodiging.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s