Rudolf Steiner – Fanatisme

Dat is het allerergste in het leven en in de opvoeding, het fanatisme: dat men vastloopt in een bepaalde richting, van niets anders meer wil weten, en alleen zijn eigen richting, die in bepaalde leuzen is samengevat, nog maar wil doordrukken. Ja, wie de wereld op onbevangen wijze beziet, die weet: het is met bepaalde richtingen en standpunten nu eenmaal zo, dat het slechts standpunten zijn. Als er hier een boom staat waarvan ik een foto maak, dan geef ik u daarmee één beeld. Dat beeld is van hieraf genomen; het beeld komt er vanuit een ander punt anders uit te zien, zodat u best zou kunnen zeggen: Dat is niet dezelfde boom, wanneer u uitgaat van dat ene beeld. Zo zijn er in de wereld ook verschillende standpunten, wereldbeschouwingen. Die zijn altijd maar van één kant uit gezien. Alleen degene die weet dat men de dingen van de meest verschillende kanten moet bezien, wordt niet fanatiek, maar veelzijdig, verkrijgt een noodzakelijke universaliteit.

Geestelijke grondslagen voor de opvoedkunst – GA 305 – Oxford 25 augustus 1922

Rudolf Steiner en Marie von Sivers - Plaats en jaartal onbekend, maar waarschijnlijk is het ongeveer 1910.

HIER staan nog meer vrij onbekende foto’s van Steiner.

14 gedachtes over “Rudolf Steiner – Fanatisme

  1. blutch1

    =zodat u best zou kunnen zeggen: Dat is niet dezelfde boom=

    En dan klopt dat ook nog. Die foto gaf slechts één aspect en deze weer een ander. Pas wanneer beide in elkaar overvloeien kan er sprake zijn van dezelfde boom.

  2. Sympathiek standpunt. Autoriteit op een positieve wijze uitgewerkt.
    Ik heb het tijdperk meegemaakt waarin de universiteiten werden overgenomen door fanatici (altijd moralisten die het absoluut goede willen – want ‘slecht’ zijn alleen maar de anderen) en daar denk ik niet met plezier aan terug.

  3. ed taylor

    Dag Ridzerd,
    even een correctie op de datum van bovenstaande foto: die komt uit 1904. Rudolf Steiner was toen met vakantie in Zwitserland. voor de context verwijs ik graag naar de nieuwe biografie.

  4. @Wim Duzijn

    Bij wat je schrijft moet ik even denken aan een uitspraak van Gerard Reve:
    “Socialisten zijn wel voor vrijheid, maar niet voor vrijheid voor iemand die er anders over denkt dan zij.”

  5. @ed taylor

    O, dus het is 1904. Ik had Steiner hier iets ouder geschat, maar het is ook een onduidelijke foto. Uw biografie over Steiner moet ik nog eens kopen. Onlangs kocht ik uw boekje over Willem Zeylmans. Zeer de moeite waard.

  6. @John

    Ja, Steiner was inderdaad erg slank, om niet te zeggen mager, vooral op die foto met die vier vrouwen. Ik heb lang geleden een vrouw in Leeuwarden gekend, die één keer in Arnhem een voordracht van hem heeft bijgewoond. Zij zei dat Steiner ook tamelijk klein was.
    Ja, die biografie van Taylor lijkt mij ook zeer interessant.
    Ben ook wel benieuwd hoe de voordracht van Mieke Mosmuller was.

  7. @ Ridzerd

    Die voordracht van Mosmuller was wel interessant, maar roept ook vragen op. Ging ondermeer over Steiners karmische biografie en een aantal van zijn tijdgenoten; over de Michaëlschool/stroming ook. Scherts: hoe schrijf je dat? Los of vast en met kleine of grote letters? Zal er in mijn Cahier, digitale notitieboekje, volgende week wellicht enige aandacht aan besteden. Niet uitgebreid, maar met wat uitgelichte onderdelen en enkele kritische vragen/overwegingen. Mogelijkerwijs gecombineerd met wat woorden over die mooie NTR Podium uitzending van gisteren op Nederland 2, waarin Lizsts Faust symfonie aan bod kwam.

    Ben al bezig met het schrijven van een vervolg op mijn blogbericht Waar staat Europa bij stil?, welke ondermeer commentaar van Steiner op Solovjevs werk en leven bevat. Maar voor dat dat af is ben ik denk ik ook twee weken verder. Veel uitzoek en inlees werk en zo.

  8. @John

    Lijkt me zeer interessant, Mieke Mosmuller over Steiners karmische biografie.
    En ook het vervolg op je blogbericht. Ik heb een stukje van de preview van de NTR Podium uitzending beluisterd, maar ik vrees dat deze muziek aan mij niet besteed is. Ik houd wel van muziek, maar wat de klassieke muziek betreft alleen de populaire stukken zoals bijvoorbeeld de Mondschein Sonate van Beethoven.

  9. Het is natuurlijk Solovjov met een o. Wordt ook wel gespeld als Solowjow.

    @ Ridzerd

    Ieder zijn voorkeuren en selecties. No prob uiteraard. Op vrijdag- of zaterdagavonden wordt er in deze periode een interessante uitzending over gerennomeerde popmuzikanten uitgezonden met goede interviews met die artiesten. Ik meen op Nederland 3. De afgelopen keer Deep Purple, daarvoor Fleetwood Mac en Loud Reed enzovoort. Zal van de week eens kijken of ik de naam van dat programma kan achterhalen en daarna een webpagina/website van die muziekserie kan opduikelen, om daar tenslotte met een snelkoppeling naar te kunnen verwijzen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s