Rudolf Steiner – Gevoel en verstand

Iemand, die materialistisch denkt, gelooft zo gauw dat men alleen met abstracte begrippen in de dingen kan doordringen; het kost hem de grootste moeite om tot het inzicht te komen, dat de andere krachten van de ziel minstens evenzo nodig zijn voor het begrijpen van de dingen als het verstand. Het is niet alleen maar beeldspraak, wanneer gezegd wordt, dat men evengoed met het gevoel, het gemoed, het hart, kan begrijpen als met het verstand. Verstandelijk begrip vormt slechts één middel om de dingen van deze wereld te begrijpen.

Bron: De opvoeding van het kind in het licht der antroposofie – 1908

9 gedachtes over “Rudolf Steiner – Gevoel en verstand

  1. Het probleem van denken met het hart is dat het hart kan besluiten zaken die rationeel gerechtvaardigd zijn en worden (ratio is vaak weinig meer dan de wil van de meerderheid ‘verstandig’ noemen) ‘onjuist’ te noemen.
    Wat te doen (bijvoorbeeld) als het kinderhart beslissingen neemt die de ‘verstandige’ volwassen opvoeder ‘slecht’ of ‘immoreel’ noemt?

    KAHLIL GIBRAN zegt daarover dit:
    Je kinderen zijn je kinderen niet.
    Zij zijn de zonen en dochters van ’s levens
    hunkering naar zichzelf.
    Zij komen door je, maar zijn niet van je,
    En hoewel ze bij je zijn, behoren ze je niet toe.
    Je mag hun je liefde geven, maar niet je gedachten,
    Want zij hebben hun eigen gedachten.
    Je mag hun lichaam huisvesten, maar niet hun ziel…

  2. @Wim Duzijn

    Rake woorden van Kahlil Gibran.

    Dat is eigenlijk een moeilijke vraag die je hier naar voren brengt. Het hangt er maar voor af wat voor kind het is. Er zijn kinderen die van nature een zuiver geweten en hart hebben en kinderen die dat minder of niet hebben.

  3. Het probleem is RZ, dat de betekenis van het het woordje ‘zuiver’ bepaald wordt door de moraal van de volwassen opvoeder. En het probleem is dat veel volwassen opvoeders de band met ‘zuivere kinderlijkheid’ verloren hebben.
    Daar komt bij dat CLAIM-gedrag van opvoeders een ‘zuivere’ kijk op de wereld van het kind en alles wat daarin een rol speelt vertroebelt.
    GIBRAN’s teksten zijn eigenlijk vrij hard. Liefde voor het kind betekent voor hem het kind loslaten en het rijp maken voor de liefde van anderen…

  4. @Wim Duzijn

    Bij wat je schrijft komt mij ook een mooi citaat van Krishnamurti in herinnering: ‘Voed je zelf op en laat je kinderen met rust.’ (Het tegendeel van claimgedrag, zou men wel kunnen zeggen.)

  5. Pingback: De intellectualistische geest schiet tekort | De grote Rudolf Steiner Citatensite

  6. Pingback: Alleen denken is niet genoeg – De grote Rudolf Steiner Citatensite

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s