Rudolf Steiner – Waarheid en intellect

Men kan in deze tijd op zeer scherpzinnige wijze uiterst radicale zaken bewijzen, bijvoorbeeld het leninisme, maar even goed het tegendeel ervan, of alles wat daar tussenin ligt. Elk punt van welk programma ook is waterdicht te bewijzen. Het is alleen wel zo, dat hij die het tegenovergestelde bewijst, het gelijk evenzeer aan zijn zijde heeft.

De intellectualistische geest, die in deze tijd in de mensheid de overhand heeft, schiet volkomen tekort als het erom gaat de levensvatbaarheid, de innerlijke waarde van iets aan te tonen. Deze geest bewijst – maar al is iets bewezen, daarom is het nog niet levenskrachtig of waardevol voor het leven. Hierdoor komt het dat de mensen elkaar in deze tijd bestrijden en als partijen tegenover elkaar staan. Elk programmapunt – en zeker de belangrijke – van welke partij ook is met hetzelfde recht te bewijzen.

Als het om het begrijpen van de dingen gaat, blijft ons intellect in de bovenste laag steken. Het dringt niet door in die laag, waar de waarheid te vinden is. Als men dat maar eens grondig zou inzien. De mensen blijven tegenwoordig liever aan de oppervlakte met hun verstand – ze houden er niet van om met werkelijke geesteskrachten door te dringen in diepere lagen van het zijn, waar het wezen van de dingen te vinden is.

Bron: Luciferisch verleden, Ahrimanische toekomst – GA 193 – Bern  4 november 1919

 

Johann, de vader van Rudolf Steiner

 

Franziska, de moeder van Rudolf Steiner

7 gedachtes over “Rudolf Steiner – Waarheid en intellect

 1. Wijze woorden van Steiner. Sterk citaat. Wat een ideologieënstrijd had je in de 20e eeuw. En wat deze nieuwe eeuw (2011 inmiddels), onder andere in dat opzicht, zal brengen, mag ook een vraag en punt van aandacht vormen. Het eerste decenium liet al het nodige zien en met al die explosieve en somstijds ook verschrikkelijke ontwikkelingen van de vorige eeuw in het achterhoofd, kun je geneigd zijn om te zeggen of denken: You aint seen nothing yet!. Prachtige cyclus (leerzaam): GA 193.

  Mooie foto’s van zijn ouders. Het valt me trouwens op dat foto’s en afbeeldingen goed uitkomen op je weblog. Die ogen van zijn moeder zijn trouwens ook apart. Lijken diep in haar oogkassen te liggen. Schijnt misschien zo toe vanwege die wenbrauwen of oogwimpers

 2. @John

  Ja, de foto’s komen er hier wel goed uit. Je kunt hier bij WordPress ook gemakkelijk de foto’s vergroten of verkleinen, dat ging bij Vkblog minder.
  Rudolf Steiner had uiterlijk meer weg van zijn moeder dan van zijn vader, lijkt het mij. Opvallend zijn de wat afhangende schouders, dat had Steiner ook.

 3. Wat ik soms met taal heb of taal met mij te stellen heeft…: 2 n’s natuurlijk.

  @ Ridzerd

  Zijn vader had wel een mooi hoofd. Krachtig. Maar die kaakpartij zie je verder niet door die filosofenbaard. De man voelde zich aangetrokken tot vrijdenkerij als ik het wel (autobiografie Rudolf Steiner).

 4. Pingback: De intellectualistische geest schiet tekort | De grote Rudolf Steiner Citatensite

 5. Pingback: Hoe oppervlakkiger men denkt, hoe beter men kan bewijzen – De grote Rudolf Steiner Citatensite

 6. Pingback: Alleen denken is niet genoeg – De grote Rudolf Steiner Citatensite

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s