Herinneringen aan Gerard Reve

Al weer een jaar of drie geleden verscheen het boek Het volle leven – Herinneringen aan Gerard Reve. Een boeiende en lezenswaardige bundel vol met persoonlijke herinneringen, anekdotes en beschouwingen, die zijn geschreven door vrienden en bewonderaars.

Nu heb ik ook een paar herinneringen aan Reve, die weliswaar niet wereldschokkend en van groot belang zijn, maar misschien toch interessant kunnen zijn voor Reveliefhebbers. Het betreft hier tenslotte een bijzonder mens en een uitzonderlijke schrijver en over zo iemand is eigenlijk alles interessant in mijn ogen.

Ik heb Reve niet gekend en nooit gezien, maar het toeval of het lot wilde dat hij van 1964 tot 1971 in Greonterp heeft gewoond en dat mijn oma -beppe in het Fries- in Greonterp is geboren en opgegroeid. Een ongetrouwde broer en een zuster van haar, Douwe en Sip Lolkema, woonden daar toen nog steeds en wel naast Gerard Reve.

Zij hadden tevens een broer, Jaring heette hij, die melkboer was in Amsterdam. Toen Douwe eens een keer tegen Reve zei dat hij van plan was zijn broer in Amsterdam te bezoeken, bood Reve aan met hem mee te rijden omdat hij er zelf  binnenkort ook heen moest. Dus mijn oude omke Douwe is met Gerard Reve in de Volkswagen Kever naar Amsterdam geweest. Een gebaar van Reve waarover mijn ouders en de gehele familie met grote waardering spraken. Toen oudtante Sip overleed, kwam Gerard Reve ook op de begrafenis met bloemen. Iedereen zal wel begrijpen dat nu in onze familie niemand ooit nog een kwaad woord over Gerard Reve kon horen en wie het wel waagde iets verkeerds over hem te zeggen kon rekenen op rake klappen…

Mijn moeder heeft Reve wel eens gezien toen hij in de tuin stond bij zijn huis. Daarover zei ze: ‘Net een gewone arbeider in zijn blauwe overhemd.’ Ook heeft ze hem een keer gezien bij Simon de Wit in Sneek. Reve schrijft ergens in één van zijn boeken, dat hij soms het verlangen voelde om bij Simon de Wit zijn lul te laten zien, maar dat deed hij toen niet…


9 gedachtes over “Herinneringen aan Gerard Reve

   1. Eric

    Jaring Lolkema was een geweldige man. Heb ik alleen maar goede herinneringen aan. Douwe was inderdaad vrij stil, maar die heb ik vooral in mijn kinderjaren veel gezien. Maar daar is niet veel van blijven hangen.

 1. Heb je misschien mijn grootmoeder, zus van Douwe en Jaring dus, daar ook wel eens gezien? Zij heette Cornelia, woonde in Blauwhuis. Maar ik denk dat zij nooit of bijna nooit in Amsterdam kwam bij Jaring, want ze had zelf negen kinderen, waaronder mijn moeder, dus drukte genoeg.

  1. Eric

   Cornelia Lolkema…. Het zou kunnen, maar zegt mij niets. Ik zag dat zij in 1975 is overleden. Toen was ik vijftien. Wij gingen regelmatig naar Friesland en sliepen dan bij Douwe. Ik herinner mij ook een Klaske… Als ik naar de stamboom kijk van de familie Lolkema dan zie ik naast Douwe en Jaring ook Regina, Sibbeltje, Lolke en Rein Lolkema. En uiteraard de reeds genoemde Cornelia, getrouwd met Ridzerd Kuipers. Met als kinderen Klaske, Anna, Regina, Lodewijks, Sibbeltje, Murk, Rinkje, Alie, Rinkje en Margaretha. Allemaal grote gezinnen dus, net als bij mijn eigen moeder. Ik heb wel een foto van Cornelia en Ridzert. En één van hun gezin. Allebei vrij donker, maar ik wil ze wel proberen te kopieëren als je ze zelf niet hebt…..

 2. Van de broers en zusters van Jaring en Douwe heb ik alleen Sibbeltje wel eens gezien. Zij werd genoemd muoike Sip, zij was evenals Douwe ongehuwd en zij woonden samen in de ouderlijke woning te Greonterp. Klaske was mijn moeder. Van alle zusters en broer van mijn moeder is alleen Sibbeltje (tante Sippie) nog in leven. Zij is bijna 86 jaar en zij woont sinds kort in een verpleeghuis te Sneek. Ik heb nog wel een foto van Cornelia en Ridzert en hun gezin, maar evengoed bedankt voor je aanbod. Overigens ben ik vernoemd naar pake Ridzert, alleen door een vergissing bij de Burgerlijke Stand eindigt mijn naam niet op een t maar op een d.

 3. Eric

  Kwam vaker voor bij de familie Lolkema. Mijn opa Jaring stond ingeschreven bij de Burgelijke Stand als Jarig. Scheelt maar een letter….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s